Actualizat noiembrie 25th, 2024 1:58 PM
aug. 27, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1254 vizualizari
Oradea, orașul în continuă schimbare, bucură constant ochiul privitorului. Astfel, spații vechi sau nefuncționale se transformă în zone complet regenerate urban, investitorii își dezvoltă afacerile aducând plus valoare mediului economic, turiștii vin spre Oradea atrași de patrimoniul reabilitat și oferta bogată a evenimentelor culturale, iar administrația locală caută mereu să aducă îmbunătățiri acolo unde este nevoie.
”Oradea este orașul care crește sub ochii noștri. În fiecare ședință a Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului analizăm idei noi, proiecte noi, investiții noi, care prin ceea ce propun vin să schimbe fața orașului, să îl facă mai atractiv, mai funcțional, mai modern. Rolul specialiștilor este de a analiza cu deosebită atenție fiecare proiect, tocmai pentru că ne dorim ca integrarea noului în patrimoniul deja existent să fie una armonioasă și unitară”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
În ședința Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT) Oradea din 26 august au fost analizate 47 de lucrări, dintre care 22 în comisia mare CMUAT și 25 în subcomisia operativă. Vă prezentăm patru dintre cele mai reprezentative proiecte analizate de către specialiștii comisiei.
În locul casei modeste de pe Roman Ciorogariu, nr. 32, se va construi un imobil modern de locuințe colective
Pe locul casei modeste de pe str. Roman Ciorogariu, nr. 32, construită înainte de anii 1850, se va construi un imobil modern de locuințe colective cu spații comerciale la parter.
Astfel, clădirea cu o valoare ambientală modestă, dar situată într-o zonă cu parcelar valoros din punct de vedere al evoluției urbane, va fi desființată, pe locul ei urmând să fie ridicată o construcție modernă, dotată cu toate facilitățile actuale.
În acest sens, S.C Tivon S.R.L a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru Planul Urbanistric de Detaliu (PUD) în vederea construirii unui imobil cu regim de înălțime S+P+2E + mansardă, cu spații comerciale la parter și 12 locuri de parcare.
Imobilul va avea 10 apartamente.
”Documentația a primit aviz favorabil, deoarece volumetria se încadrează perfect în frontul stradal construit existent și creează premise favorabile pentru dezvoltările viitoare”, a precizat Arhitectul Șef al orașului, Radu Fortiș.
Optimedia își extinde hala de producție cu 2.132 mp
Odată cu dezvoltarea orașului se dezvoltă și activitatea economică a firmelor din Oradea. Acesta este un lucru mai mult decât îmbucurător pentru comunitatea locală având în vedere urmările pozitive, respectiv creșterea numărului locurilor de muncă, creșterea veniturilor la bugetul local și în final bunăstarea locuitorilor orașului.
La fel, și firma S.C Optimedia S.R.L se află într-o continuă dezvoltare extinzându-și periodic capacitatea de producție
Astfel, aceasta a solicitat în ședința de ieri, 26 august, avizul Arhitectului Șef pentru extinderea halei de producție din incinta societății, de pe str. Calea Sântandrei, nr. 38. Suprafața propusă pentru extindere este de 2132 mp.
De menționat, că incinta firmei Optimedia a fost studiată prin PUZ-ul aprobat prin HCL nr. 496/2019, iar propunerea prezentată se integrează în reglementările PUZ-ului.
Proiectul a primit aviz favorabil.
Toalete ecologice cu sistem de autocurățare pentru parcuri și zona centrală
Dotarea zonelor publice aglomerate, și nu numai, cu toalete ecologice cu sistem de autocurățare reprezintă mai mult decât o necesitate pentru orice oraș civilizat din Europa.
Direcția Tehnică din Primăria Oradea a supus consultării CMUAT mai multe modele de toalete ecologice, în vederea achiziționării și amplasării unor astfel de toalete în zona centrală și în parcuri.
În cadrul ședinței s-au analizat câteva modele disponibile pe piață (modele din marile orașe europene ale unor producători consacrați din Spania, Italia, Londra, Amsterdam etc ). În final, Comisia a aprobat modelul 1 și 2 pentru zona centrală (vezi în ataș) și modelul 4 și 5 pentru parcuri (vezi în ataș).
Momentan se lucrează la documentația tehnică, urmând să fie achiziționate 10 toalete ecologice în parcuri și zona centrală a orașului.
Caracteristici esențiale și care se iau în calcul la alegerea toaletelor ecologice sunt: acestea trebuie să fie automate și cu sistem de auto-curățare, curățarea și dezinfectarea să se facă la fiecare folosire, să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități, accesul la toaletă să se facă cu monede de 50 bani și cu cititor de card.
E important de menționat, că pe lângă toaletele propriu-zise, se va achiziționa și serviciul de bază al intervențiilor periodice de control și verificare a acestora, controlul de la distanță (instalarea în toaletele cu autocurățare a unui sistem de control de la distanță pentru întreținerea acestora), respectiv contract de asistență pentru gestionarea și întreținerea toaletelor.
Panouri expoziționale tematice în Piața Unirii – la inițiativa Varadinum Foto Club
Având în vedere succesul pe care l-a avut expoziția organizată în Piața Unirii de jurnalista Nadia Bujan din Belarus (laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement – 2021), Asociația Varadinum Foto Club a solicitat avizul Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului pentru amplasarea de panouri expoziționale în Piața Unirii.
Astfel, Asociația Varadinum Foto Club, reprezentată de Ovi D. Pop, dorește să organizeze expoziții de acest gen din două în două săptămâni. La acestea vor participa invitați din țară și din străinătate. Panourile expoziționale vor avea dimensiunea de 1m/2m și vor fi confecționate din tablă metalică perforată.
Panourile expoziționale, întreținerea acestora și organizarea expozițiilor vor reveni în sarcina clubului. La cererea primăriei, acesta va organiza și expoziții tematice legate de oraș.
Proiectul a aprimit avizul favorabil al Arhitectului Șef.
nov. 25, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0