Actualizat ianuarie 15th, 2025 1:56 PM
aug. 09, 2021 Adrian Popa Actualitate, Frontpage 0 1189 vizualizari
Duminică, 8 august, echipajele de pompieri militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au acționat pentru stingerea unui număr de șase incendii de vegetație uscată produse în circa trei ore, în Bihor, suprafața totală afectată de flăcări fiind de peste 47 de hectare.
Astfel, în urma apelurilor primite prin Sistemul Unic 112, în intervalul orar 12.50 – 16.00, pompierii militari din cadrul Stației Valea lui Mihai, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Stației Aleșd și Gărzii de Pompieri Tinca, au intervenit pentru stingerea a patru incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Suiug (comuna Abram), Oradea (pe strada Răspântiilor), Lugașu de Jos și Dumbrava (comuna Holod), evenimentele soldându-se cu arderea mai multor pomi fructiferi, a mărăcinișului, lăstărișului și vegetației uscate pe o suprafață de aproximativ patru hectare.
De asemenea, între orele 13.10 -14.05, Detașamentul de Pompieri Marghita a acționat, în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Popești, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la un teren din Budoi (comuna Popești), care s-a extins la pădurea de salcâmi aflată în apropiere. Forțele de intervenție au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la copaci, astfel că în urma evenimentului a fost afectată doar o suprafață de circa 0.2 hectare litieră pădure și aproximativ patru hectare de vegetație uscată de pe terenul la care a izbucnit incendiul.
Între orele 14.05 -15.50, pompierii militari din cadrul aceleiași subunități, în cooperare cu membrii SVSU Suplacu de Barcău și ai Serviciului Privat pentru Situații de Urgență (SPSU) OMV Petrom Suplacu de Barcău, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un teren din localitatea Borumlaca (comuna Suplacu de Barcău), unde flăcările, alimentate de vântul puternic, au afectat o suprafață de circa 40 de hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, precum și două căpițe de fân și circa 30 de metri pătrați dintr-un lan de porumb.
Cauza probabilă a incendiilor produse în cursul zilei de duminică, a constituit-o utilizarea focului deschis în scopul igienizării terenurilor, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente
Reamintim bihorenilor că pericolul mare la incendiile de vegetație uscată îl constituie propagarea flăcărilor la locuințe, anexe gospodărești, depozite de furaje, păduri, plantații agricole ș.a.m.d..
De asemenea, subliniem faptul că intervenția specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenții fiind semnificative.
Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
– Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
ian. 14, 2025 0
ian. 13, 2025 0
ian. 08, 2025 0
ian. 05, 2025 0
ian. 15, 2025 0
ian. 15, 2025 0
ian. 15, 2025 0
ian. 15, 2025 0