Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 12, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1097 vizualizari
În perioada 9 – 10 iulie, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.
Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.
– Vineri, acțiuni în sistem integrat, pe drumurile naționale, concomitent, în trei județe:
Astfel, vineri, 9 iulie, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Poliției Bihorene au acționat în sistem integrat, alături de polițiștii rutieri din cadrul inspectoratelor județene de poliție Arad și Satu Mare, pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, a depășirilor neregulamentare, precum și pentru prevenirea evenimentelor rutiere și reducerea riscului rutier pe principalele artere de circulație.
În cadrul acțiunii comune, polițiștii bihoreni au acționat pe două zone, respectiv pe D.N. 19 și pe D.N. 79.
Astfel, pe D.N. 19, unde au acționat 10 polițiști rutieri din cadrul Serviciului Rutier Bihor – Biroul Drumuri Naționale și Europene, alături de polițiștii Biroului Rutier Marghita, au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 18.850 de lei, dintre care 29 pentru nerespectarea regimului legal de viteză. De asemenea, au fost reținute 7 permise de conducere, din care unul pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4 pentru depășire neregulamentară și 2 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Totodată, în cadrul aceleiași acțiuni în sistem integrat, pe D.N. 79, unde au acționat 8 polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene – Serviciul Rutier, alături de polițiștii Biroului Rutier Salonta, au fost aplicate 28 de sancțiuni, cu amenzi în valoare de 12.040 lei, dintre care 13 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru nepurtarea centurii de siguranță și 12 pentru alte abateri. De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, din care 2 pentru depășire neregulamentară, unul pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și unul pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.
– Peste 350 de sancțiuni aplicate, din care 231 pentru exces de viteză și 60 de permise reținute în acțiunile pentru siguranța traficului rutier, din ultimele 48 de ore.
Ca urmare a abaterilor constatate în trafic în perioada 9 – 10 iulie a.c., în cele 48 de ore, pe raza întregului județ Bihor au fost aplicate, în total, 359 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 160.390 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 60 de permise de conducere. De asemenea, au fost reținute șase certificate de înmatriculare și au fost constatate opt tamponări.
231 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 50 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, 11 sancțiuni au fost aplicate pentru conducere sub influența alcoolului, au fost sancționate opt depășiri neregulamentare, iar 59 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.
Exemple:
– Borz / Implicat într-un eveniment rutier fără victime, a refuzat recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei
Astfel, sâmbătă, 10 iulie, în jurul orei 11.30, la ieșirea din localitatea bihoreană Borz, a fost depistat un bărbat de 47 de ani, din municipiul Salonta, bănuit că, în timp ce conducea un autoturism, a acroșat un parapet de pe margine carosabilului, evenimentul rutier fiind unul fără victime.
La solicitarea legală a polițiștior, cel în cauză a refuzat atât testarea cu aparatul etilotest, cât și prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Secţiei nr.2 de Poliție Rurală Beiuș.
*
– Tăuteu / Depistat în timp ce conducea o motocicletă, cu permis necorespunzător
Sâmbătă, 10 iulie, la ora 14.15, pe drumul județean 191 A, în localitatea bihoreană Tăuteu, polițiștii Secției nr.4 de Poliție Rurală Marghita au depistat în trafic un bărbat de 33 de ani, localnic, în timp ce conducea o motocicletă, cu un permis de conducere de categorie necorespunzătoare vehiculului condus.
În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Secției nr.4 de Poliție Rurală Marghita.
*
RECOMANDĂRI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN SIGURANŢĂ
ÎN PERIOADA CANICULARĂ
Poliţiştii rutieri vă recomandă: Evitaţi deplasările cu maşina în intervalul orar 10.00 – 18.00, în zilele caniculare!
Poliţiştii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto ca, în zilele caniculare, să îşi planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 – 18.00 şi să protejeze de razele soarelui copiii şi persoanele de vârsta a treia, aflaţi printre pasageri.
Totodată, este recomandabil ca posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.
În cazul în care autovehiculul a staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranţă a unui autovehicul.
În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora şi a racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.
Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.
În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.
*
RECOMANDĂRI PREVENTIVE
ADRESATE CONDUCĂTORILOR AUTO:
Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
– Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!
– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;
– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
– Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0