Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 27, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 993 vizualizari
În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din 22 aprilie, au fost analizate 48 de lucrări, din care 36 în comisia mare CMUAT și 12 în subcomisia operativă.
„Așa cum se știe, Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului analizează în fiecare săptămână un număr mare de proiecte. Un proiect extrem de important printre lucrările analizate pentru oraș îl reprezintă reabilitarea imobilului de pe str. Republicii nr. 35, având în vedere starea avansată de degradare a clădirii. Odată reabilitată, această clădire va schimba cu siguranță aspectul zonei respective, lucru pe care ni-l dorim cu toții‘”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Reabilitarea imobilului de pe str. Republicii nr. 35 – viitorul sediu al Consiliului Județean
Printre proiectele analizate în această şedinţă se numără cel al Consiliului Județean Bihor, care a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru lucrările de reparații capitale și reabilitare a imobilului situat pe str. Republicii nr. 35 și schimbarea destinației din instituție de sănătate publică în sediu al Consiliului Județean Bihor. Solicitantul a obținut aviz favorabil.
Consiliul Județean urmează să acceseze o linie de finanțare pe fonduri europene pentru realizarea acestui proiect.
Clădirea a fost construită între anii 1899-1900 și este un monument istoric și de arhitectură de factură eclectică, realizată de renumitul arhitect Rimanóczy Kálmán-junior.
Construcția este cunoscută sub denumirea „Palatul Finanțelor”, deoarece a servit iniţial drept sediu al Administrației Financiare, iar mai apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial, când devine policlinică și spital de boli infecţioase, cu denumirea de „Policlinica Mare’’.
Proiectul de reabilitare și reparații capitale asupra clădirii presupune: izolare hidrofugă (prin realizarea unui dren perimetral), izolarea termică a clădirii, schimbarea instalațiilor termice/sanitare/electrice, amenajare mansardă, compartimentări interioare, realizare tâmplărie din lemn cu geam termopan, recondiționare picturi și detalii arhitecturale etc.
Pe lângă acestea, proiectul mai cuprinde și amenajarea de parcaje auto în curtea interioară și amenajare pietonală.
Reparații la soclul statuii lui Avram Iancu
Un alt proiect discutat în ședința CMUAT este cel depus de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, proiect care prevede reparații ale placajului soclului Statuii lui Avram Iancu, extinderea zonei de ceremonii din jurul statuii și realizarea iluminatului arhitectural. Și acest proiect a obținut avizul favorabil al Arhitectului Șef.
Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice a pregătit proiectul de reabilitare a soclului statuii lui Avram Iancu, situată în Parcul Traian, în contextul finalizării pasajului rutier subteran Magheru și a reabilitării pasajului pietonal Magheru, lucrări care au condus la o schimbare pozitivă a aspectului urbanistic al zonei.
Așa cum se știe, printre obiectivele Fundaţiei se numără elaborarea şi punerea în practică a programelor speciale de prevenire a degradării monumentelor din municipiu şi judeţul Bihor, cât şi derularea activităţii de execuţie a unor lucrări de protejare, conservare, restaurare, respectiv de promovare a monumentelor de for public.
În continuare se va organiza procedura de licitație pentru demararea lucrărilor.
nov. 19, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0