Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
apr. 20, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1316 vizualizari
Pompierii militari trag, din nou, un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă instalațiile, echipamentele și aparatele electrice defecte, cu improvizații, suprasolicitate sau lăsate în funcțiune nesupravegheate, aducând în atenția bihorenilor faptul că în interval de patru zile, în județul nostru s-au produs patru incendii de natură electrică. Astfel, de sâmbătă, 17 aprilie a.c., până marți, 20 aprilie, pompierii militari bihoreni au intervenit zilnic, pentru stingerea incendiilor de natură electrică izbucnite la gospodării din Cubulcut, Valea lui Mihai și Sârbi, respectiv la un apartament din Oradea.
Incendiu în Sârbi
În dimineața zilei de marți, 20 aprilie, în jurul orei 06.25, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat prin Sistemul Unic 112, cu privire la producerea unui incendiu la o gospodărie situată în localitatea Sârbi.
Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată de apelant au fost mobilizate două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Pompieri Sălard și echipajul de pompieri militari paramedici al Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, fiind alertat totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sârbi.
În momentul sosirii echipajelor la fața locului, ardeau generalizat o bucătărie de vară și acoperișul unei anexe lipite de aceasta, existând pericolul extinderii flăcărilor la întreaga anexă și la casa aflată în imediata proximitate.
Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 40 de minute, după care au acționat pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 07.50.
Evenimentul s-a soldat cu arderea bucătăriei de vară și a acoperișului anexei.
Echipajele de pompieri au împiedicat propagarea flăcărilor la cele trei încăperi ale anexei și la locuință, salvând astfel bunuri de o valoare considerabilă.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic al curentului electric, produs de un aparat electric lăsat sub tensiune și nesupravegheat.
Incendii în Cubulcut, Valea lui Mihai și Oradea
Sâmbătă și duminică, pompierii Stației Săcueni și Stației Valea lui Mihai au stins două incendii izbucnite la o casă din Cubulcut și la o gospodărie din Valea lui Mihai. Ambele evenimente au fost, cel mai probabil, provocate de scurtcircuite electrice.
Luni, 19 aprilie a.c., echipajele Detașamentului 1 Oradea au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o doză electrică amplasată în holul unui apartament situat la etajul 4 al unui bloc de locuințe, de pe strada Atelierelor din municipiu, eveniment în urma căruia au ars cabluri electrice.
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte bihorenilor principalelel reguli și măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite:
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
• Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
nov. 11, 2024 0
oct. 31, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 24, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0