Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
mart. 22, 2021 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 2511 vizualizari
Reprezentațiile Filarmonicii de Stat Oradea se mută în mediul online. Înregistrările concertelor vor fi disponibile pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea).
FESTIVALUL PRIMĂVERII EDIȚIA A X-A
18 – 25 martie 2021
Eveniment online
Înregistrarea concertului de marți, 23 martie, va fi disponibilă de miercuri, 24 martie.
Concert susținut de Camerata Michael Haydn
Dirijor: CRISTIAN LUPEȘ
Corelli: Concerto Grosso op. 6, nr. 1
J. S. Bach: Concertul brandenburgic nr. 3, în Sol major
J. Suk: Serenada pentru corzi în Mi bemol major, op. 6
Despre dirijorul invitatat, maestrul CRISTIAN LUPEȘ
Dirijorul Cristian Lupeș, personalitate culturală activă și multidisciplinară, este cunoscut pentru activitatea artistică revoluționară și pentru proiectele culturale create și manageriate de-a lungul timpului. Este considerat cel mai nonconformist dirijor român al momentului, cu o ascensiune surprinzătoare și atipică, fascinând prin ineditul interpretărilor personale și prin concepte de spectacol neconvenționale. Personalitatea dirijorală ”puternică și fermecătoare” (Cristian Mandeal), ”hotărâtă și enclitică” (Liviu Dănceanu) provoacă admirație sau controverse, datorită spiritului artistic periculos de contemporan.
Născut în Onești, a studiat Fizică-Chimie la Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj) și la Universitatea Bucureşti. Din anul 1999 a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și în anul 2012 devine doctor în muzică al UNMB. Susține seminarii de “Istoria muzicii” și ”Estetică muzicală”, la clasele prof. univ. dr. Liviu Dănceanu. Li se adaugă cursurile lui Aurel Stroe de la Bușteni, cursuri de masterclass la Tescani, cursuri de Management Cultural și Managementul Instituțiilor Publice de Cultură, Manager de proiect etc.
Urmează cursuri de master la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (Universitatea de Muzică din Viena), în anii 2004 şi 2005. În 2010 devine Dirijor asistent al Bamberger Symphonikern Staatsphilharmonie, cu Jonathan Nott, și al Tonhalle Zurich, Orchestre de la Suisse Romande, Geneva, Orchestra Rundfunk Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Orchestre de Chambre de Lausanne. Colaborează și asistă dirijorii: Cristian Mandeal, Alexandre Myrat, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons, Vladimir Jurowski, Herbert Blomstedt.
Cristian Lupeș este omul care a știut dintotdeauna că va fi dirijor. A crescut ascultând muzică contemporană și păsările pe care le asculta și Enescu la Tescani. Experiența acestor momente va genera pilonii activității sale artistice: atașamentul față de muzica românească, în special față de cea a lui George Enescu și energia, spiritul revoluționar, curajul și inovația muzicii contemporane. În activitatea sa, el alege mereu să promoveze valorile românești moderne și contemporane, crezând, asemenea lui Enescu, în importanța muzicii pentru o viață culturală sănătoasă. Cu curaj și abilitate, aduce în fața publicului lucrări care sunt foarte rar abordate pe scenele românești, iar impactul este entuziast de fiecare dată.
Perseverența și dorința de a face muzică îl aduc în stagiunile Filarmonicilor, încă din studenție (2003) și este invitat constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, colaborând cu: Camerata Regală (2011), Orchestre Île-de-France, Paris (2013), Bucharest Festival Orchestra (2015), Filarmonica din Sibiu și Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău (2017). Toate concertele susținute au fost considerate de referință, chiar daca s-au desfășurat în aer liber (Filarmonica Sibiu) sau în Sala de concerte a Radiodifuziunii Române. Înregistrările cu muzică modernă, contemporană și cu muzică românească sunt considerate etalon, motiv pentru care sunt trimise ca model de interpretare orchestrelor invitate în Festivalul George Enescu.
Colaborează cu orchestre din Iaşi, Bacău, Timişoara, Orchestra Radio din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Craiova, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Bucureşti, Arad, Oradea, Botoşani, Târgu Mures, Camerata Dorin Teodorescu, dar şi din străinătate: orchestrele filarmonice din Île-de-France, Paris, Berna-Elveţia, Bamberg-Germania, Skopje – Macedonia, Grosseto și San Remo, Italia și ansamblurile de muzică contemporană Archaeus, Interart, Nova Muzica Viva, Next Soundtrack Ensemble etc. De la prima apariţie a convins prin calitate şi inovaţie artistică. A colaborat cu mulţi muzicieni ai Orchestrei Naţionale Radio, Filarmonicii George Enescu, artişti lirici şi solişti de jazz, actori şi regizori.
Calitățile manageriale și abilitatea cu care abordează repertoriile contemporane și moderne au fost apreciate de marele și regretatul compozitor Liviu Dănceanu, care l-a desemnat printr-un testament spiritual să îi continue munca de coordonare a primului festival de muzică contemporană din țară, ”Zilele Muzicii Contemporane”, de la Bacău, care, în acest an ajunge la ediția 33.
Fondează prima orchestră de proiecte din România, Bucharest Festival Orchestra, o platformă artistică ce adună, sub propria umbrelă, cei mai buni muzicieni, actori şi dansatori, care colaborează cu graficieni şi designeri tineri şi talentaţi, în scopul creării unor evenimente excepţionale.
Creează prima stagiune culturală în orașul său natal, Onești, care s-a bucurat de un fulminant succes. În cadrul acestei stagiuni, a adus publicului spectacole de teatru și concerte din București și alte orașe, toate fiind sold-out.
Creează cu mult curaj manifestări artistice multimedia simfonice: Hollywood Music Stars, Aventurile Fantastice ale lui Peer Gynt (Grieg), Planetele (Holst), Arhitectul (Cărtărescu) și colaborează și produce, împreună cu ARCUB, spectacolul ”Calea Îngerului Uman” (M. Vosganian), ”Petrică și lupul”, ”Un bufon la Veneția”, Ziua Culturii Române.
Colaborează cu artiștii: Elisabeth Leonskaja, Michael Barenboim , Marcel Iureș, Vlad Zografi, Marius Manole, Grigore Leșe, Vlad Bîrzanu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihai Ritivoiu, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Liliana Iorgulescu, Liviu Dănceanu, Mihaela Vosganian, Iulia Isaev, Antal Zalay, Dorel Baicu, Antonio di Cristofano, Andreas Frölich, Diana Jipa, Stefan Tarara.
nov. 05, 2024 0
oct. 14, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 19, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0