Actualizat aprilie 16th, 2025 7:34 PM
mart. 18, 2021 Daniel Ardelean Actualitate, Frontpage 0 3541 vizualizari
Trăim în secolul vitezei, când internetul și telefonul fac parte din viața noastră, sunt extensii ale existenței noastre. De multe ori ne încredem în mediul online fără a mai ține cont de siguranța și securitatea noastră și a datelor noastre.
Dacă în viața cotidiană, cea clasică sau offline cum obișnuim să-i spunem, ne ferim fizic de obstacole, avem grijă de bunurile noastre, de portofel, de bani, iată că în mediul online suntem foarte neglijenți.
Nu de puține ori conturile au fost sparte sau datele cu caracter personal au fost folosite cu alte scopuri față de cele pentru care le-am furnizat. Pentru a naviga în siguranță pe internet, avem pentru voi câteva lucruri pe care este bine să le faceți pentru siguranța și securitatea voastră în mediul online.
Antivirus
În primul rând, instalați un antivirus pe gadgeturile voastre: telefon, laptop, tabletă. Puteți seta ca antiviruls să vă scaneze orice site accesat, orice aplicație și chiar corespundența electronică.
Verificați frecvent ca antivirusul să vă anunțe că totul este scanat și sigur. Dacă pictograma nu e verde, având culoarea portocalie sau roșie, acționați rapid să remediați problemele raportate de antivirus.
Puteți opta pentru un antivirus simplu sau o întreagă suită de securitate online. Este foarte important ca antivirusul să fie actualizat frecvent și reînnoit recurent pentru a nu lăsa garda jos în fața problemelor din online.
Parole unice
În momentul în care utilizați tot felul de aplicații software și conturi pe diferite website-uri, asigurați-vă că parolele sunt unice. Nu de puține ori s-a întâmplat ca o aplicație sau webiste să fie spart de hackeri și toate datele cu userii înregistrați să ajungă în zona neagră a internetului. Odată parola decriptată, respectivii pot să încerce să se conecteze pe conturile voastre. Dacă aveți parole unice, riscul să vă acceseze alte aplicații sau conturi este minim.
Știm că este foarte greu să manageruiți zeci, poate chiar sute de parole, dar pentru acest lucru există manager de parole. Singura parolă pe care trebuie să o țineți minte este cea a managerului de parole care, odată deblocat, vă ajută să vă logați pe conturile voastre.
Autentificare cu doi factori
Dacă nu doriți să vă complicați cu parolele, aveți o altă opțiune pentru a vă securiza conturile. Este metoda de autentificare cu doi factori. Asta înseamnă că, pe lângă user și parolă, mai trebuie o modalitate de autentificare. În prezent, tot mai multe aplicații și website-uri oferă această facilitate, inclusiv facebook, gmail, dropbox.
De exemplu, pentru a vă conecta pe o rețea socială aveți nevoie de user și parolă, dar și un cod de securitate pe care-l primiți pe telefonul personal. Sau poate optați pentru autentificarea cu amprentă, aceasta fiind metoda cea mai sigură. Fiecare om are amprenta unică.
Folosiți coduri de acces pentru deblocarea telefonului
Când vine vorba de smartphone-ul personal, vă recomandăm să activați măsurile de securitate și aici ne referim la deblocarea prin intermediul unui cod de acces, prin intermediul amprentei sau prin realizarea unui desen prin unirea a mai multor puncte.
Indiferent că folosiți telefoane cu Android sau iOS, activați sistemele de protecție. Nu cred că vă doriți ca terminalul mobil să ajungă în mâna unor infractori care să aibă acces la datele voastre.
Plăți cu telefonul
Odată securizat telefonul și cu antivirusul instalat, puteți să vă setați aplicația de plăți. În prezent se recomandă să nu mai fie folosit cardul fizic, acesta putând fi furat foarte ușor și apoi să fie extrase sume în limitele impuse de bancă, asta dacă nu vă grăbiți să-l blocați.
Așa că o metodă mai sigură și elegantă este plata prin intermediul smartphone-ului. Telefonul inteligent nu mai este de mult doar un simplu telefon folosit pentru comunicare voce. În prezent, terminalul mobil a ajuns să fie o complexă consolă tehnologică și inclusiv un portofel electronic.
Să știți că vă puteți securiza inclusiv tranzacțiile bancare. Orice acțiune de genul acesta poate solicita o reconfirmare din partea voastră. Poate fi un cod, poate fi solicitată amprenta sau o autorizare din aplicația dedicată plăților. Ideea e că oricine ar dori să facă o tranzacție în numele vostru, nu va putea fi autorizată fără acordul vostru.
Accesați doar site-uri de încredere
Când vine vorba de navigat pe internet, trebuie să țineți cont de paginile accesate. Vă recomandăm să accesați doar site-uri de încredere și aici nu ne referim doar la cele cunoscute, dar și la cele aprobate și validate de antivirus sau de alte sisteme de verificare.
Nu picați în plasa titlurilor alarmiste sau a clipurilor video cu tentă sexuală. Căutați să nu picați în plasa click-ului. Filtrați informați și accesați doar ceea ce considerați că este necesar pentru dumneavoastră.
Chiar și atunci când vine vorba de jocuri online, de magazine online și chiar jocuri de noroc, accesați doar site-uri de încredere. Un cazino online de top cu siguranță are site-ul securizat și bazele de date protejate. Iar tranzacțiile cu cardul vor putea fi făcute doar dacă voi validați prin diferite metode de protecție.
Nu salvați parolele în browser
Toate browserele existente includ o soluție de gestionare a parolelor încorporate. Pentru a ușura munca userului, browserul oferă această facilitate de a salva parolele pentru conturile accesate frecvent.
Însă noi vă recomandăm să dezactivați această opțiune. Chiar dacă sunteți unicul utilizator al telefonului sau laptop-ului, nu se știe niciodată când o terță persoană va avea accesa la gadgetul vostru și vă poate accesa diferite conturi sensibile.
Protejați-vă confidențialitatea pe rețelele sociale
Și nu în ultimul rând, aveți grijă de imaginea voastră în mediul online. Nu lăsați garda jos și nu vă expuneți confidențialitatea pe rețelele sociale. Nu vă expuneți adresa fizică și toate datele de contact personale. Puteți reduce foarte mult modul în care facebook să vă urmărească în mediul virtual și chiar offline.
Aceeași măsură este valabilă și pentru celelalte rețele sociale. Nu expuneți persoane vulnerabile, nu expuneți adrese și date de contact sensibile, nu lăsați aplicațiile să vă invadeze intimitatea.
În mare parte cam aceastea ar fi principalele lucruri de făcut pentru o navigare în siguranță pe internet.
ian. 09, 2025 0
nov. 20, 2023 0
nov. 18, 2023 0
nov. 18, 2023 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0