Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 01, 2021 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1170 vizualizari
Primarul Florin Birta şi directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea, Marius Moș, au susținut luni, 1 februarie, o conferință de presă în care au prezentat sinteza raportului de activitate a direcţiei pe anul 2020.
„Așa cum știți, din anul 2007 și până în prezent, Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională a reușit să atragă foarte multe fonduri europene împreună cu celelalte direcții din Primăria Oradea, respectiv Direcția Tehnică și Diecția Patrimoniu Imobiliar. Vreau să le mulțumesc pentru toată munca depusă, pentru că, deși cu banii din bugetul local putem întreține și dezvolta anumite obiective, fără acești bani europeni nu puteam schimba fața orașului așa cum o vedem astăzi. În ultimii ani, Oradea a fost o poveste de succes pe care ne dorim să o continuăm. Mulțumesc președintelui Consiliului Județean Ilie Bolojan, care în 2008 a înființat această direcție coordonată de Marcel Boloș, direcție care după atâția ani continuă să-și arate utilitatea prin proiectele pe care le generează. De asemenea, mulțumesc dlui Mircea Mălan, care a coordonat activitatea acestei direcții cât timp a fost viceprimar al orașului”, a precizat primarul Florin Birta.
Directorul DMPFI Marius Moș a prezentat în detaliu raportul de activitate a direcției pe care o conduce, pornind de la cei patru piloni: fonduri nerambursabile, investiții în infrastructură, dezvoltare integrată și munca în echipă.
„Nu aș putea să spun dacă anul 2020 a fost unul mai bun sau mai rău, ceea ce este evident este că a fost un an mai altfel, un an în care ne-am confruntat cu lucruri nemaiîntâlnite generate de actuala pandemie, cum a fost distanțarea socială, izolarea la domiciliu, închiderea școlilor, lucruri care pe de o parte ne-au afectat negativ prin restrângerea personalului afectat, prin livrarea cu greutate a unor echipamente necesare șantierelor din Oradea, dar pe de altă parte au asigurat frontul de lucru pentru constructori, care au avut astfel cale liberă în trafic, au putut să lucreze mai bine și să avanseze în lucrări. Având în vedere toate aceste lucruri, am încercat să ne desfășurăm munca așa cum am putut mai bine. Toată activitatea noastră are la bază munca în echipă, prin urmare țin să mulțumesc colegilor mei, cât și colegilor din Primăria Oradea și instituțiile subordonate pentru că au înțeles că lucrurile trebuie făcute la timp indiferent de impedimente”, a precizat directorul DMPFI, Marius Moș.
Dacă în perioada de finanțare 2007-2013 Municipiul Oradea a atras proiecte în valoare de 250 milioane euro, în perioada 2014-2020 s-a reușit atragerea a 370 milioane de euro.
În ceea ce privește proiectele nerambursabile (în implementare, cât și cele finalizate în anul 2020), DMPFI împreună cu Direcția Patrimoniu Imobiliar și Direcția Tehnică au atras anul trecut proiecte în valoare totală de 337 milioane euro, din care valoarea investițiilor derulate este de peste 50 milioane euro.
Absorbția fondurilor nerambursabile în anul 2020 a fost de 5 ori mai mare decât în 2019. Astfel, dacă în 2019 absorbția fondurilor nerambursabile era de 8 milioane euro, anul trecut a fost de 43 milioane euro.
Așadar, DMPFI a generat prin activitatea de scriere și depunere proiecte: 47 de proiecte în implementare, 12 proiecte finalizate în 2020 (printre care se numără achiziția de tramvaie, restaurarea Casei Darvas – La Roche, coridorul verde Barcăului, coridorul verde Soarelui, reabilitarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, Muzeul Francmasoneriei, reabilitare rețele termice și puncte termice, extinderea creșei și Grădiniței nr. 53 și 6 proiecte depuse care se află în evaluare.
DMPFI a identificat în activitatea sa toate nevoile municipiului care se pliază pe cerințele finanțatorului, astfel că proiectele au vizat mai multe sectoare de dezvoltare a municipiului, respectiv: rezolvarea situației de urgență – criza Covid 19, sănătate, mobilitate urbană durabilă, mobilitate urbană – pietonalizare, educație, eficiență energetică, energie verde, dezvoltarea mediului de afaceri, valorificarea patrimoniul cultural, digitalizare, proiecte de tip social, parcuri și spații verzi.
„Anul 2021 va fi tot un an al construcțiilor, un an cu foarte multe lucrări și multe șantiere deschise. Anul 2021 este anul în care va trebui să finalizăm lucrările la linia de tramvai. Recent, am început lucrările la reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir, în aprilie-mai vor începe lucrările la etapa a II-a a pasajului de la Gojdu – din zona blocurilor Cicero, apoi în septembrie lucrările la pasajul din fața Catedralei ortodoxe, în cursul verii – lucrările de termoficare la etapa a III-a. Totodată, estimăm că vom începe lucrările la Centrul de antreprenoriat – Piața Cetate, dar și la proiectul Geotermal Nufărul, care intră în line dreaptă”, a încheiat primarul Florin Birta.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0