Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 13, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1624 vizualizari
Unul dintre principalele obiective ale noii conduceri a Consilului Județean Bihor este un județ curat. Consiliul, prin A.D.I. ECOLECT, are în implementare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), care are ca scop gestionarea și colectarea separată a deșeurilor menajere de la întreaga populație a județului.
Pentru a rezolva problemele legate de curățenie și a implementa mai eficient SMID, Consiliul Județean Bihor a încheiat astăzi, 11 decembrie, un protocol de colaborare cu Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT. Detalii privind acest protocol au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținute de către președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, prefectul Dumitru Țiplea și Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean și președinte al A.D.I. ECOLECT Bihor.
Printre obiectivele acestui protocol se numără colectarea selectivă a deșeurilor, identificarea zonelor de depozitare ilegală a deșeurilor și ecologizarea acestora cu prioritate și menținerea curățeniei prin:
Elaborarea unui plan de acțiune și control a faptelor de încălcare a prevederilor legislației de protecție a mediului;
Identificarea contravenților și sancționarea acestora;
Monitorizarea permanentă a zonelor de competență a fiecărei instituții.
„Sunt trei condiții importante pentru a avea curățenie în județul Bihor. În primul rând, trebuie să colectăm deșeurile, deci trebuie să avem operatori, contracte și un sistem funcțional. Aici, în județul Bihor, responsabilitatea principală este a A.D.I. ECOLECT. A doua condiție importantă este să ai o infrastructură corespunzătoare, de la puncte de colectare a deșeurilor, la containere pentru închiriat, stații de sortare și gestionare a deșeurilor. Dacă acest sistem nu este operațional, nu ai cum să ai curățenie. A treia condiție importantă este să menții curățenia. Asta înseamnă reguli, responsabilități și sancțiuni. Noi am început deja rezolvarea acestor trei condiții de bază, inclusiv partea coercitivă. Vom achiziționa camere de luat vederi cu infraroșu care vor putea filma și repera mașinile care depozitează ilegal deșeuri în județul Bihor în zonele care deja sunt consacrate. Le vom transfera Inspectoratului de Poliție Județean care, împreună cu Garda de Mediu, îi va sancționa pe șoferi, iar conform prevederilor legale, mașinile din care se aruncă deșeuri vor fi confiscate. Sunt convins că dacă cele două instituții vor face ce trebuie, nu își vor mai permite foarte mulți oameni să arunce deșeuri”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Președintele Consiliului Județean a mai precizat că la finalul anului va fi adoptat, printr-o hotărâre de consiliu, și regulamentul de întreținere a acostamentelor drumurilor, aflat în prezent în dezbatere publică.
Responsabilitățile Consiliului Județean Bihor în cadrul acestui protocol sunt următoarele:
Amenajarea de puncte de colectare a deșeurilor în fiecare zonă din județul Bihor;
Amenajarea infrastructurii de depozitare a deșeurilor în zonele turistice din județul Bihor;
Amenajarea de zone pentru colectarea deșeurilor inerte în toate UAT-urile din județul Bihor;
Colaborarea cu primăriile pentru punerea în practică a prevederilor prezentului protocol;
Desfășurarea unei campanii de comunicare cu privire la scopul și obiectivele prezentului protocol.
„Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie, operatorii de salubrizare desemnați prin licitație au început activitatea de încheiere a contractelor de salubrizare cu fiecare beneficiar din Județul Bihor, persoane fizice și juridice. Suntem astăzi la aproape 90% din contractele care trebuie încheiate. Am avut în această perioadă întâlniri cu primarii din județ și cu beneficiarii. Vom colecta practic în cinci fracții, ceea ce este o mare provocare, în condițiile în care în mediul rural nu s-a colectat selectiv niciodată până acum, cu anumite excepții. Acest sistem de management integrat nu acoperă în întregime colectarea unor deșeuri provenite din construcții și demolări, cauciuc, elemente de mobilier, pentru care va trebui să găsim soluții în următoarea perioadă și să identificăm zone unde să amplasăm puncte de colectare. Este nevoie de implicarea primarilor și le mulțumesc că s-au implicat, rolul lor și al cetățenilor este foarte important în acest demers”, a declarat vicepreședintele Mircea Mălan, președinte al A.D.I. ECOLECT.
Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor, a declarat: „Protocolul de astăzi are cinci instituții înglobate. Instituția Prefectului, cu rol de monitorizare și coordonare a instituțiilor deconcentrate implicate în acest protocol. Suntem în pregătire și pentru un plan cu APIA, care ar trebui să facă plăți pentru terenuri curate. O bună parte din terenuri dau în drumurile județene sau comunale. Căutăm soluții prin care persoanele care nu își vor curăța terenurile pe capetele dinspre drumuri să suporte consecințele, în sensul de a nu li se acorda aceste subvenții, pentru că nu sunt justificate. În județul Bihor avem 496 de kilometri de drumuri naționale, 945 de kilometri de drumuri județene și 1.516 kilometri de drumuri comunale, practic sunt 3.000 de km de drumuri pe care ar trebui să le curățăm, să le igienizăm pentru a le aduce la standarde europene.”
Sistemul de Managament Integrat al Deșeurilor (SMID) va fi completat prin o a doua etapă care presupune accesarea unui proiect în valoare de 40 de milioane de euro, fonduri europene, prin programul de redresare și reziliență, urmând ca până la finalul anului viitor să fie demarată realizarea investițiilor.
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 16, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0