Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 03, 2020 Adrian Popa Actualitate 0 2069 vizualizari
În cursul nopții de miercuri spre joi, pompierii militari orădeni au stins un incendiu produs la o gospodărie din comuna Săcădat, salvând animale și construcții amenințate de flăcări.
Joi, 3 decembrie, în jurul orei 01.20, pompierii Detaşamentului 1 Oradea au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată în localitatea Săbolciu, comuna Săcădat.
În momentul sosirii echipajelor de stingere, arderea era generalizată la un șopron, flăcările amenințând să se extindă la alte construcții anexe situate în imediata proximitate.
Timp de aproximativ 40 de minute, pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului, reușind să împiedice propagarea acestuia la celelalte acareturi din cadrul gospodăriei și să salveze patru animale (trei porci și o vacă), evacuându-le din construcția afectată de flăcări.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, depozitarea cenușii sau a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile.
Ca urmare a producerii incendiului, au ars șopronul și bunuri depozitate în interiorul acestuia (circa un metru cub de lemne și aproximativ 400 kilograme rumeguș).
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc bihorenilor că cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
De asemenea, recomandăm cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de sistemele și mijloacele de încălzit:
depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă;
în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri;
se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.).
Totodată, subliniem faptul că verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0