Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
nov. 27, 2020 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 2126 vizualizari
Începând din data de 4 decembrie 2020, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal, va găzdui expoziția fotodocumentară intitulată In memoriam. 55 de ani de la trecerea în veșnicie a preotului profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu, rod al inițiativei ziaristului pensionar Radu Petrescu-Muscel, nepotul direct al preotului militar Cotenescu (1886–1965). Evenimentul subscrie eforturilor istoricilor contemporani de recuperare a imaginii și a realizărilor unor mari personalități ale poporului român, clerici și laici care au suferit pe nedrept în perioada instaurării și a dominației regimului comunist.
Expoziția itinerantă cuprinde 30 de fotografii, înrămate, provenind din colecția personală a lui Radu Petrescu-Muscel și ajunge la Oradea după ce a fost prezentată în București, la Biserica „Doamna Oltea”, și în trei municipii argeșene, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș și Pitești. După cum confirmă chiar inițiatorul și realizatorul ei, expoziția de la Oradea este dedicată vieții și faptelor eliberatorilor Bihorului, din primăvara anului 1919. Gheorghe I. Cotenescu a fost capelan militar în întreaga campanie a Războiului de Întregire a Neamului și consolidare a României Mari (1916–1919), fiind alături de soldații români la eliberarea Basarabiei și a Ardealului, până la Budapesta. Numele său se leagă și de Bihor după ce, în aprilie 1919, ca preot militar, a oficiat slujba din noaptea de Înviere alături de preoții din Beiușul eliberat de Armata Română, în urma ofensivei lansate în Munții Apuseni împotriva trupelor lui Béla Kun.
Prezența preotului Gheorghe I. Cotenescu, dublu licențiat în Teologie și Conservator, a fost rodnică în eforturile de edificare și consolidare națională, culturală și bisericească din prima jumătate a secolului al XX-lea. A fost elevul favorit al profesorului Ion Popescu-Pasărea, fostul animator cultural din studenție în cadrul societăților corale „Carmen” și „Hora”.
În plan cultural, a fost un intim al marelui istoric Nicolae Iorga, cu care a colaborat strâns în calitate de secretar particular al acestuia, de secretar al Ligii Culturale și mai ales în calitate de conferențiar constant la Universitatea de Vară de la Vălenii de Munte. Are o activitate didactică de excepție, fiind profesor la patru Seminarii Teologice, contribuind la modelarea caracterului elitei Bisericii Ortodoxe Române.
În timpul persecuțiilor regimului comunist, a fost condamnat și încarcerat timp de 14 luni (martie 1949–mai 1950) după ce, pe nedrept, a fost catalogat drept „dușman al poporului”, simpatizant și „favorizator” al celei mai longevive mișcări de rezistență armată anticomunistă din Europa de Est (1948–1960), înființată și condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Arsenescu, executat de Securitate în 1962.
Potrivit condițiilor legale privind normele de distanțare socială, vizita în expoziție se va derula cu respectarea regulilor sanitare de protecție.
Prețul de vizitare este de 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenți, pensionari.
Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 13 decembrie 2020.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0