Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 02, 2020 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 5784 vizualizari
Instituția Prefectului județul Bihor, în coordonare cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, a emis o circulară în atenția primăriilor de la nivelul județului, prin care atrage atenția asupra necesității respectării prevederilor legale în eliberarea adeverințelor de reședință (flotant) în contextul alegerilor locale care se vor desfășura în această toamnă.
În procesele electorale anterioare, adeverințele de reședință au fost eliberate în număr mare și fără respectarea tuturor prevederilor legale, fapt care a generat atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localități.
În consecință, Instituția Prefectului – Județul Bihor precizează că:
1. stabilirea reședinței unei persoane fizice se poate face doar dacă persoana a locuit mai mult de 15 zile la locuința secundară pentru care solicită adeverința;
2. cetățenii pot solicita primarului înscrierea în Registrul electoral în baza adeverinței de reședință până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului;
3. la nivel rural procedura implică eliberarea unei adeverințe de la administrația publică locală din care să rezulte că solicitantul sau, după caz găzduitorul acestuia, figurează înscris în Registrul agricol cu imobil cu destinație locuință;
4. la eliberarea adeverinței trebuie avute în vedere prevederile Legii locuinței nr. 114/1996, unde la Anexa 1 sunt prevăzute „Exigențe minimale pentru locuințe”, respectiv sunt stabilite suprafețele minime ale locuinței raportat la numărul de persoane din gospodărie (spre exemplu, o suprafață de minim 18 mp/persoană).
Constatarea eventualelor nerespectări ale reglementărilor de mai sus, precum și aplicarea sancțiunilor contravenționale privind stabilirea reședinței, se fac de persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor și de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
Reamintim că, potrivit legii, dreptul de vot pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se va exercita doar în comuna, orașul sau municipiul în care alegătorul are domiciliul sau reședința. În consecință, buletinele de vot vor fi individualizate pentru fiecare circumscripție, conținând listele cu candidații locali. Numărul de buletine de vot care urmează să fie tipărite se stabilește în funcție de numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, la care se adaugă o marjă de siguranță de 10%.
Prefectul Dumitru Țiplea a declarat că “trebuie să ne asigurăm că va exista un comportament electoral corect, indiferent de culoarea politică, și nu vor apărea surprize referitoare la numărul de buletine de vot”.
iul. 16, 2024 0
iul. 08, 2024 0
mai 08, 2024 0
feb. 27, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0