Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
mai 21, 2020 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 3741 vizualizari
1. Efectuarea triajului epidemiologic pentru toate persoanele intrate în România, conform metodologiei, prin punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutier și feroviar, după caz): Borș, Episcopia Bihor, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai. Activitatea s-a desfășurat permanent (24 ore/zi) de către 29 angajați ai DSP Bihor și medici rezidenți.
2. Recoltarea a 3232 probe pentru testare RT-PCR în scopul identificării SARS-CoV-2, în conformitate cu metodologia INSP – Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)/Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Activitatea s-a desfășurat în echipă, fiind implicate 9 persoane, în locații diferite: la domiciliu, instituții, spații de carantină, centre rezidențiale.
3. Asigurarea carantinării în centre de carantină a 2808 persoane prin efectuarea de către personalul DSP Bihor – 10 angajați, a operațiunilor de:
– înregistrare nominală (4 persoane),
– monitorizarea zilnică a stării de sănătate a persoanelor carantinate (4 persoane),
– întocmirea și eliberarea avizului epidemiologic pentru persoanele negative asimptomatice la sfârșitul perioadei de carantinare (2 persoane),
– ridicarea măsurii de carantină – eliberarea efectivă a persoanelor din spațiile de carantină (4 persoane).
4. Monitorizarea stării de sănătate a 35 de persoane izolate la domiciliu care nu erau înscrise pe listele medicilor de familie.
5. Întocmirea/gestionarea bazelor de date privind persoanele izolate, persoanele carantinate, persoanele internate (suspecți și pozitivi), introducerea contacților rezultați din anchetele epidemiologice în baza de date pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu de către organele competente – 12 angajați ai DSP Bihor.
6. Realizarea a 518 anchete epidemiologice și întocmirea fișelor de supraveghere pentru fiecare caz confirmat și introducerea acestora în baza națională de date. În conformitate cu metodologia de supraveghere (http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar) stabilită de CNSCBT în cadrul anchetelor epidemiologice se respectă definițiile pentru contactul apropiat al cazului confirmat și algoritmul de testare – prioritizarea testării (inclusiv pentru contacți).
Anchetele epidemiologice:
– nu sunt anchete penale,
– sunt anchete desfășurate de medicii specialiști conform metodologiei elaborate de INSP – CNSCBT și sub coordonarea acestui centru. Personalul DSP colaborează cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru obținerea datelor necesare realizării anchetelor epidemiologice.
– au stat la baza întocmirii unor dosare penale și furnizării de informații solicitate de către procurori.
7. Desfășurarea activităților de control în sănătate publică de către 15 inspectori sanitari astfel: 56 în unități sanitare, 11 la societăți comerciale, 911 la persoanele izolate la domiciliu (în cadrul unor echipe comune cu reprezentanți ai IPJ și Poliției Locale). Soluționarea a 38 sesizări ale populației. Aplicarea a 9 sancțiuni contravenționale în valoarea totală de 160.000 lei, retragerea de la comercializare a 17 litri biocid.
8. Răspunsul la solicitări/sesizări din partea persoanelor fizice (79 solicitări); instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale (137 solicitări); unităților sanitare, Colegiul Medicilor (342 adrese); agenți economici, ONG (127 adrese). Răspunsul la solicitări/sesizări telefonice – permanent (24 ore/zi). Acordare consiliere specifică – tot personalul de specialitate.
9. Parcurgerea a 59.165 km pentru desfășurarea activităților de prevenire a răspândirii COVID-19 cu 8 autovehicule (8 șoferi).
10. Comunicarea prin intermediul mass-media: 180 comunicate de presă, buletine de presă, informări și precizări de presă.
11. Comunicarea permanentă cu reprezentanții instituțiilor implicate direct în situația creată de acest context epidemiologic, atât la nivel local cât și național (videoconferințe, întâlniri de lucru), inclusiv cu reprezentanții celor 101 unități administrativ teritoriale din județul Bihor.
oct. 07, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
sept. 05, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0