Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 17, 2019 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 985 vizualizari
Ioan Mihaiu, prefect al județului Bihor în perioada 28 mai 2017 – 13 decembrie 2019, a prezentat, marți, în cadrul unei întâlniri cu presa locală, evenimentele și situațiile care i-au marcat mandatul în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu.
Cu toate că are în spate 26 de ani de experiență în administrație, ca șef al Direcției Finanțelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu a acceptat propunerea de a deveni prefectul județului Bihor ,,ca pe o provocare”, așa cum singur mărturisește. ,,În acești doi ani și jumătate, am învățat că nu îți iese întotdeauna tot ce ți-ai propus, iar atunci când iese, rezultatul e de cele mai multe ori perfectibil. Cu toate acestea, acum, la final de mandat, pot să afirm că am făcut tot ce a ținut de mine, cât de bine am putut, în limita resurselor pe care le-am avut la dispoziție”, a dezvăluit acesta. Fostul prefect nu a omis să își arate recunoștința față de echipa sa, apreciind că a avut șansa să lucreze cu personal profesionist și cu un for al Colegiului Prefectural orientat spre soluții, consens și asumare.
Început dificil de mandat
Mandatul de prefect l-a început cu o situație de Cod roșu la Bulz. Tot în 2017, 237 de localități din Bihor au fost afectate de calamități. ,,Am convocat atunci de urgență o ședință a Colegiului Prefectural și am făcut apel la implicare civică și voluntariat din partea tuturor instituțiilor bihorene, întrucât nu avem cadru legal pentru despăgubiri din partea statului, când vine vorba de gospodării private. S-au implicat în această acțiune benevolă angajații a peste 20 de instituții publice din județul nostru. Cu ajutorul lor, s-au strâns fondurile necesare pentru repararea a peste 40 de gospodării mai grav afectate. Le mulțumesc încă o dată, tuturor, pentru implicare”, a spus Mihaiu.
O altă realizare din mandatul lui este semnarea protocolului cu CEC Bank, în vederea achitării taxelor de pașaport, model preluat, apoi, la nivel național. Dovadă de curaj și asumare în rezolvarea problemelor a dat dovadă și când a decis, în absența unui cadru legal definit, detonarea controlată cu explozibil a zăpezii din zona avalanșelor produse pe DN75, spre Arieșeni, acțiune care s-a dovedit a fi un succes. Laude a mai primit Ioan Mihaiu pentru eficientizarea Serviciului de Pașapoarte, Permise și Înmatriculări. Acesta a contribuit la încurajarea utilizării sistemului de programare online, fiind eliminate, astfel, cozile și a legat un parteneriat cu Consiliul Județean, în vederea modernizării integrale a sediului Serviciului de Înmatriculări și Permise.
Tot împreună cu Consiliul Județean Bihor, Instituția Prefectului, sub conducerea sa, a făcut un prim pas pentru Via Carpathia, semnându-se la Oradea, în prezența reprezentanților a patru județe din România și a trei state europene, protocolul de colaborare în vederea susținerii acestui tronson de drum rapid.
De asemenea, a marcat în județul Bihor proiectul „O viaţă cât un centenar”, în cadrul căruia i-a sărbătorit pe românii care au împlinit în Anul Centenarului vârsta de 100 de ani, a găzduit vizita unui numeros corp diplomatic, o altă premieră în județul Bihor, eveniment apreciat de peste 40 ambasadori din întreaga lume, iar în timpul fructuoasei Președinții Rotative a Consiliului Uniunii Europene, a gestionat și găzduit o serie de ședințe a grupurilor de experți europeni ai Comisiei de Mediu.
Realizări la capitolul infrastructură
,,Am reușit să atragem atenția asupra unor proiecte de infrastructură uitate, care nu au beneficiat în ultimii 30 ani de niciun fel de investiție, și dau aici exemplul DN19E, Biharia – Chiribiș, un tronson nu foarte mare de drum național, dar extrem de frecventat de șoferi. Lucrarea de reciclare este finalizată în proporție de peste 50% și sperăm că noua conducere să asigure suportul necesar finalizării acesteia”, a precizat fostul prefect. ,,Când am preluat mandatul, DN76 era într-o stare problematică iar stadiul procedurii de execuție al lucrărilor era blocat pe anumite tronsoane. Am depus eforturi pentru a mișca lucrurile și astăzi ne bucură să vedem că se lucrează pe toate cele trei tronsoane ale DN76, de la Oradea la Bitii, după o lungă pauză în care această porțiune de drum a fost parcă abandonată de autorități”, a mai arătat acesta.
Sala Polivalentă din Oradea, obiectiv finanțat de către Guvernul României prin Compania Națională de Investiții, la care se lucrează în ritm alert, reprezintă un alt motiv de mândrie pentru Mihaiu. ,,Guvernul României a emis în octombrie 2019 o Hotărâre de Guvern prin s-au actualizat acești indicatori, majorându-se investiția de la 99 milioane la 122 milioane de lei, proiectul incluzând și amenajarea spațiului din jurul sălii”, a reamintit acesta. Astfel, se va creea o zonă pietonală activă, care va funcționa și ca un parc pentru cartierele din zonă.
Proiectul de care se consideră a fi cel mai atașat este, însă, cel al Autostrăzii. De altfel, tronsonul 3C Biharia – Borș, la care se lucrează din luna mai 2019, a fost executat în proporție de peste 70%.
,,Mandatul meu a fost și unul de reprezentare a măsurilor Guvernului României în teritoriu și mă bucur că inclusiv bihorenii au beneficiat de un program de guvernare orientat către cetățean”, a spus Mihaiu. Printre măsurile pe care acestea le-a subliniat se numără majorările salariale, creșterea punctului de pensie, gratuitățile oferite studenților la călătoria cu trenul și introducerea voucherelor de vacanță.
,,După 2 ani și jumătate, putem spune că se văd rezultate. De aceea, vă rog să-mi permiteți să ne bucurăm împreună, pentru că succesul și aceste realizări nu au fost ale Guvernului sau ale Instituției Prefectului, ci ale României și ale noastre, ale românilor”, a conchis Ioan Mihaiu, cel de-al 16-lea prefect al județului Bihor.
mart. 15, 2024 0
feb. 07, 2024 0
ian. 26, 2023 0
oct. 26, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0