Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 13, 2019 Adrian Popa Actualitate 0 1978 vizualizari
„Ziua Mondială a Diabetului” celebrată în fiecare an în data de 14 noiembrie, este marcată ca răspuns la preocupările crescânde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă această boală. Scopul campaniei este o mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce privește gestionarea acestei afecţiuni.
Obiectivele campaniei vizează sensibilizarea populației despre impactul diabetului asupra calității vieții bolnavilor, și pentru informarea pacienților cu diabet, precum și a aparținătorilor acestora, despre posibilitățile de îngrijire și prevenire a complicațiilor acestei boli.
Diabetul Zaharat (DZ) este o boală metabolică cronică complexă, influențată de factori de risc sociali, comportamentali, de mediu dar și de susceptibilitate genetică, care apare în contextul în care pancreasul nu mai poate produce insulina sau când organismul nu mai poate utiliza insulina la modul optim. DZ este asociat cu complicații grave, dar diagnosticul precoce și inițierea tratamentului pot preveni sau întârzia apariția complicațiilor pe termen lung.
Există trei tipuri principale de diabet:
Diabetul tip 1 care se caracterizează prin producție deficitară de insulină și necesită administrare zilnică de insulină. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar apare de obicei la copii sau adulți tineri și nu poate fi prevenită.
Diabetul tip 2 reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Este caracterizat prin insulino-rezistență și deficit relativ de insulină, prezente împreună sau separat, la momentul depistării diabetului. Diagnosticul de diabet tip 2 poate fi pus la orice vârstă dar, în multe cazuri, boala rămâne nedepistată pentru mult timp, fiind identificată tardiv prin complicațiile sale. Acest tip de diabet poate fi prevenit sau apariția sa poate fi întârziată, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Diabetul Gestațional (DG) e o formă de diabet care constă în niveluri crescute de glucoză în sânge, în timpul sarcinii. După sarcină, femeile cu diabet gestațional și copiii acestora, sunt la risc crescut de diabet tip 2 mai târziu în viață.
Diabetul preocupă fiecare familie
Mai mult de 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet. Familiile au rol cheie în prevenirea anumitor factori de risc pentru apariția DZ tip 2 dar și în suportul acordat persoanelor diagnosticate cu diabet.
1 din 2 persoane care trăiesc cu diabet tip 2 nu e diagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt cheia prevenirii complicațiilor. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet, astfel încât atenția asupra semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet, e vitală pentru a ajuta la depistarea precoce.
Simptomele diabetului tip 1:
· senzație anormală de sete şi gura uscată;
· urinare frecventă;
· lipsa de energie,
· senzație de oboseală;
· pierdere bruscă în greutate;
· urinat nocturn;
· vedere încețoşată.
Simptomele diabetului tip 2:
· sete excesivă şi gura uscată;
· urinare frecventă şi abundentă;
· lipsa de energie, oboseală extremă;
· furnicături sau amorțeli la mâini şi picioare;
· infecții la nivelul pielii;
· vindecare lentă a rănilor;
· vedere încețoşată.
Mesaje cheie
· Diabetul este o afecțiune ce poate pune viața în primejdie!
· Diabetul este una dintre cauzele majore de deces prematur!
· La nivel global, la fiecare 10 secunde 2 persoane sunt diagnosticate cu diabet!
· În multe situații diabetul poate fi prevenit!
· Consumul de alimente cu conținut ridicat de zahăr și consumul de băuturi îndulcite cu zahăr cresc riscul apariției diabetului zaharat.
· Un bun management al diabetului poate preveni sau întârzia apariția unor complicații!
· O îngrijire adecvată permite o viață normală pentru bolnavii cu diabet!
oct. 03, 2024 0
iul. 30, 2024 0
mai 23, 2024 0
iun. 03, 2022 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0