Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
sept. 19, 2019 Adrian Popa Actualitate 0 824 vizualizari
ORA Jazz Festival invită publicul iubitor de muzică la cea de-a II-a ediție a festivalului! ORA Jazz Festival 2019 se va desfășura în perioada 20 – 22 septembrie 2019, într-unul dintre cele mai valoroase repere arhitectonice orădene – Sinagoga Neologă Sion. Asociația Culturală Mono și Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) au pornit împreună un festival internațional de jazz anul trecut, prima ediție bucurându-se de aprecieri entuziaste din partea publicului.
Anul acesta ORA Jazz Festival are ca invitați muzicieni consacrați și stele în ascensiune ale jazzului internațional. Jakob Bro Trio, Nubya Garcia, Oláh Dezső Trio, Ilhan Erșahin & Oceanvs Orientalis, Mohamed Najem & Friends și Svante Henryson Quartet vor transforma pentru trei zile spațiul sinagogii într-o scenă muzicală efervescentă. Diversitatea stilistică va fi marca distinctivă și la această ediție: veți putea asculta jazz contemporan și piese de jazz american reinterpretate în stil scandinav, improvizații meșteșugite având la bază teme din muzica tradițională și fuzionând inspirat cu muzica electronică, aranjamente jazz ale unor lucrări de muzică clasică.
Unul dintre cele mai prestigioase triouri din jazzul contemporan, Jakob Bro Trio, va deschide cea de-a doua ediție a festivalului, vineri, 20 septembrie. Chitaristul danez Jakob Bro este un maestru al atmosferei și un texturalist fin, iar cu trioul său a dus conversația muzicală la un rafinament greu de egalat. Parteneri în acest “trialog” sunt muzicienii americani Thomas Morgan, la contrabas, și Joey Baron, la baterie. Cei trei au lansat în 2018, la ECM Records, un album live- Bay of Rainbows – o mărturie palpabilă a felului în care se lasă inspirați unii de ceilalți într-un concert, a felului în care reușesc să creeze pe loc cea mai frumoasă, sensibilă și inspirată muzică.
Saxofonista britanică Nubya Garcia va încheia prima zi de festival cu forța și creativitatea care au făcut-o celebră în cluburile londoneze de jazz și care au propulsat-o în topul celor mai promițători tineri muzicieni. Grupul său, compus din trei muzicieni londonezi ai noului val în jazz, pune în lumină compozițiile originale ale saxofonistei, un mix de jazz și afro-groove – o adevărată bijuterie care așteaptă să fie descoperită.
Ziua de sâmbătă, 21 septembrie, se va deschide cu un concert care aduce o premieră în lumea muzicală. Tânărul și talentatul pianist maghiar Dezső Oláh a adaptat pentru un trio jazz lucrarea clasică a celebrului compozitor Béla Bartók – Șase dansuri românești, compusă pentru pian în 1915. A păstrat caracteristicile originale ale lucrării lui Bartók, care cuprinde șase mișcări de dans, și a intercalat inspirat improvizații și reinterpretări originale. “Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances” este o lucrare remarcabilă la care au contribuit și contrabasistul Péter Oláh și bateristul Lakatos Pecek András. În această formulă de trio vor urca pe scena festivalului.
Ultimul concert al serii, susținut de Ilhan Erșahin & Oceanvs Orientalis, provoacă publicul să-și reconfigureze percepțiile asupra jazzului și a muzicii electronice. Colaborarea dintre inovatorul saxofonist cu origini turce Ilhan Erșahin și muzicianul electronic turc Oceanvs Orientalis (Şafak Öz Kütle) se bazează pe creativitatea, rădăcinile culturale comune și pasiunea pentru improvizație ale celor doi. Ilhan Erșahin și-a câștigat notorietatea în lumea jazzului datorită proiectelor sale de succes – Istanbul Sessions, Love Trio, Nublu Orchestra (condusă de Butch Morris), Wonderland, Silver (cu Eddie Henderson, Juini Booth și Kenny Wollesen). A colaborat cu Erik Truffaz, Bugge Wesseltoft, Joe Lovano, Norah Jones, Red Hot Chili Peppers. Este un artist cu o personalitate muzicală puternică și cu un stil de a improviza care cucerește aproape instantaneu. Partenerul său, Oceanvs Orientalis, este renumit printre artiștii de muzică electronică pentru compozițiile sale, dar și pentru inspirația cu care concepe călătorii sonore în timp real, având la bază ritmuri și teme din muzica tradițională estică.
Duminică, 22 septembrie, ultima zi de festival va începe cu Mohamed Najem & Friends. Quartetul clarinetistului Mohamed Najem este compus din muzicienii francezi Clément Prioul – pian, Thomas Posner – contrabas, Baptiste Castets – baterie. Grupul s-a format în 2016 și a devenit rapid popular pe scenele de muzică jazz pariziene. Liderul acestui quartet, Mohamed Najem, este reprezentantul de seamă al noii generații de muzicieni excepționali provenind din Orientul Mijlociu. Compozițiile sale reflectă strălucit o combinație eclectică de ritmuri și melodii, de jazz, muzică clasică și orientală.
Ediția a doua ORA Jazz Festival se va încheia cu Svante Henryson Quartet – Seven Songs from the 70s. Piese jazz din anii ’70, semnate de muzicieni celebri ca Wayne Shorter sau Chick Corea, vor fi reluate, reinterpretate și dăruite publicului de patru personalități ale jazzului suedez: Svante Henryson – violoncel, Erik Weissglas – chitară, Hans Backenroth – contrabas, Joakim Ekberg – baterie. Liderul quartetului, Svante Henryson, este un virtuoz interpret la violoncel, multipremiat și aclamat, cu o carieră impresionantă. A colaborat, printre alții, cu Yngwie Malmsteen, Ketil Bjørnstad, Wolfgang Muthspiel, Marilyn Mazur, Arve Henriksen, Terje Rypdal sau Terje Isungset. Fie că interpretează muzică clasică, rock sau jazz, vocea violoncelului său este inconfundabilă.
O parte din echipa ORA Jazz Festival are în palmares organizarea unuia dintre cele mai mari festivaluri europene de jazz, Gărâna Jazz Festival. Incluzând Oradea, un oraș cu istorie și cultură bogate, pe harta evenimentelor sale, echipa ORA Jazz Festival speră să aducă muzica jazz mai aproape de pasionați și, de la an la an, să câștige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale.
Concertele se vor desfășura în Sinagoga Neologă Sion, Str. Independenței nr. 22, Oradea, începând cu ora 19:00.
Prețul unui bilet pentru o zi este de 70 ron, iar al abonamentului 180 ron.
Biletele și abonamentele se pot achiziționa online de pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.
Detalii despre festival: www.orajazzfestival.ro; Facebook: ORA Jazzfestival; Instagram: @orajazzfestival
Program ORA Jazz Festival 2019:
Vineri, 20 septembrie, ora 19.00:
Jakob Bro Trio (Danemarca, S.U.A.)
Nubya Garcia (Marea Britanie)
Sâmbătă, 21 septembrie, ora 19.00:
Oláh Dezső Trio – “Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances” (Ungaria)
Ilhan Erșahin & Oceanvs Orientalis (Turcia)
Duminică, 22 septembrie, ora 19.00:
Mohamed Najem & Friends (Franța)
Svante Henryson Quartet – “Seven Songs from the 70s” (Suedia)
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0