Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 11, 2019 Adrian Popa Actualitate 0 2219 vizualizari
În scopul perfecționării continue a pregătirii pentru gestionarea situațiilor de urgență care pun în pericol viețile oamenilor și mediul înconjurător, în perioada 09 -10 iulie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (I.S.U. Bihor) a organizat şi desfăşurat un complex exerciţiu de cooperare cu forțe și mijloace în teren, care a presupus stingerea unui incendiu la fond forestier, într-o zonă greu accesibilă.
Exercițiul s-a desfășurat pe raza localității Poiana din comuna Criștioru de Jos, o zonă frecventată de persoane care desfășoară activități de agrement în aer liber, care includ și utilizarea focului deschis în spații care nu sunt amenajate în acest sens și unde, potrivit scenariului, condițiile climatice din lunile mai și iunie s-au caracterizat prin temperaturi ridicate, intensificări de scurtă durată ale vântului și precipitații izolate, neînsemnate cantitativ.
În acest context, în data de 9 iulie, la ora 10.00, în urma nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul unor activității de recreere (picnic), s-a produs un incendiu de vegetație uscată care s-a propagat la fondul forestier aflat în zona localității Poiana din comuna Criștioru de Jos.
Scenariul a prevăzut de asemenea, faptul că factorii de mediu au favorizat propagarea și dezvoltarea cu rapiditate a incendiului la fondul forestier, iar din cauza vântului puternic, până la sosirea forțelor de intervenție, flăcările s-au extins pe o suprafață de circa 100 hectare, într-o zonă cu teren accidentat și greu accesibil.
În urma semnalării evenimentului prin Sistemul Unic 112, de către persoanele care se aflau în zonă, la picnic, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a demarat acțiunile aferente procedurilor specifice de intervenție și cele stabilite în planul de cooperare pentru gestionarea unor astfel de situații de urgență. Astfel, la fața locului, au fost mobilizate de urgență grupa operativă de la nivelul inspectoratului și echipajele de pompieri militari ale Stației de Pompieri Ștei, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Marghita, Detașamentului 1 de Pompieri Oradea. De asemenea, au fost alertate echipele de intervenție ale ocoalelor silvice de stat și private care au fond forestier în zonă, precum și serviciile voluntare din comunele Criștioru de Jos și Lunca. Totodată, a fost instalat un punct de comandă pentru coordonarea forțelor de intervenție, iar pentru asigurarea unui răspuns adecvat, la nivelul Stației de Pompieri Ștei s-a dispus suplimentarea forțelor de intervenție cu personal din tura liberă și au fost solicitate în sprijin, forțe și mijloace intervenție din județele învecinate, respectiv din cadrul I.S.U. Arad, I.S.U. Alba și I.S.U. Hunedoara.
Pompierii militari și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru localizarea și lichidarea focarelor de incendiu, operaţiunea fiind deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat, pantelor abrupte și a lipsei surselor de apă.
Scenariul a mai prevăzut faptul că din cauza efortului susținut, a modului de manifestare a incendiului, precum și a configurației terenului, o persoană, din rândul participanților la intervenție, a fost rănită. De asemenea, potrivit planului exercițiului, un apelant al numărului unic 112 sesiza faptul că în localitatea Poiana, un copac a căzut peste un autoturism în care au fost surprinse două persoane care au rămas încarcerate, iar un alt apel informa dispeceratul că o persoană s-a rătăcit în zona aceleiași localități, forțele de intervenție desfășurând simultan misiuni de stingere a incendiului, de căutare-salvare, de descarcerare și de acordare a primului ajutor calificat.
În această activitate, coordonată și condusă în teren de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, colonel Caba Sorin Mihai, au fost angrenați peste 60 de pompieri militari din cadrul I.S.U. Bihor, I.S.U. Arad, I.S.U. Alba și I.S.U. Hunedoara, care au intervenit cu 4 autospeciale de lucru cu apă și spumă, autocamioane de intervenție, autospeciale de primă intervenție și comandă, 4 motopompe și mijloace specifice de intervenție la incendii de pădure, precum și 9 pompieri voluntari cu 5 autospeciale de intervenție, din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Criștioru de Jos și Lunca. La activitate au participat de asemenea, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Jandarmeriei Bihor, Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Direcţiei Silvice Bihor, Gărzii Forestiere Bihor, respectiv Asociațiile West Alpine Off Road Bihor și Descoperă România 4X4.
Obiectivele exercițiului au vizat:
• verificarea personalului privind modul de punere în aplicare a Planului de cooperare pentru stingerea incendiilor produse la fondul forestier;
• verificarea fluxului informaţional – decizional în situaţii de urgenţă de amploare;
verificarea modului de asigurare a cooperării interinstituţionale în cazul evenimentelor de amploare;
• verificarea viabilităţii documentelor de conducere, a procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate, precum şi testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie;
• verificarea modului de coordonare a operaţiunilor de stingere, căutare-salvare și de organizare a sistemului de conducere a intervenţiei, de planificare a acţiunilor de răspuns şi de implementare a planului de acţiune;
• verificarea personalului privind organizarea acţiunilor de acordare a primului ajutor calificat persoanelor rănite;
• verificarea nivelului de pregătire şi dotare a echipajelor de intervenţie;
• verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor şi a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia.
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 08, 2024 0
oct. 31, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0