Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iul. 04, 2019 Daniel Ardelean Actualitate, business 0 4653 vizualizari
Doamna Livia Bârlău, primarul comunei Brusturi: „Mi-au fost aduse acuze nefondate. Actele dovedesc că am dreptate!“
În urma articolului publicat de săptămânalul Bihoreanul cu titlul „Haiducie cu voie de la Primărie“, doamna primar Livia Bârlău din comuna Brusturi ne-a acordat un interviu prin care dorește să arate cum stau de fapt lucrurile şi că realitatea a fost prezentată distorsionat, iar acest fapt îi cauzează un prejudiciu de imagine.
Nu există niciun furt de lemne
Toată povestea a plecat de la sesizarea a trei consilieri locali — Florian Cuc (ALDE), Ioan Roșu (ALDE) și Mircea Roman (PNL) — care afirmă că știu despre un presupus furt de la locuitorii din Cuieșd. „Cei trei se țin de scenarii și fac plângeri neîntemeiate, cu care atacă Primăria Brusturi și încearcă să mă defăimeze“, spune primărița.
Pădurea despre care se pomenește este în administrarea Ocolului Silvic Blidaru. Primăria Brusturi a intrat în Asociația Blidaru şi este membru asociat. Competență în administrarea pădurii are doar Ocolul Silvic Blidaru. Poliția și Garda Forestieră trebuie să verifice și să constate dacă într-adevăr avem de-a face cu un furt.
„Defrișarea“ prin care se pretinde că s-ar fi comis furtul este de fapt HCL nr. 36/08.05.2018 prin care Consiliul Local a aprobat tăierea prin substituire a 2,2 hectare de pădure pentru a se vinde locuitorilor comunei, iar restul să poată fi valorificat. Printr-un APV (actul de punere în valoare nr. 1314714-BH-232) din 2016, s-a stabilit de către Ocolul Silvic Aleșd că se pot tăia un număr de 1.530 de arbori. În realitate, conform măsurării efectuate, au fost tăiate 2,18 hectare de pădure și mai puțini arbori decât s-a preconizat. Nici vorbă de 96 de arbori tăiați în plus, potrivit declaraţiilor primăriței Livia Bârlău. Din cauza proceselor inițiate de cei trei consilieri, Ocolul Silvic a rămas în urmă cu cota de tăiere, reglementată conform amenajamentului silvic. Cei trei consilieri au pus bețe în roate încă de la începutul desfășurării activității Ocolului Silvic Blidaru și au inițiat un proces în acest sens, care a fost câștigat de Primăria Brusturi.
Lemnul confiscat
Aici lucrurile se complică și mai tare. Lemnul confiscat de Garda Forestieră era lemn de lucru, adică buștean, în cantitate de 133 mc, din platforma primară și care a fost cumpărat prin licitație publică la prețul de 568 lei/mc, licitație desfășurată în luna decembrie. Firma câştigătoare nu a putut transporta lemnul în termenul legal de 60 de zile din cauza condițiilor meteo nefavorabile din lunile ianuarie și februarie, dar și a drumului impracticabil, în consecinţă nu au mai putut fi emise avize pentru transport din SUMAL, procedându-se la confiscare scriptică, conform Ordinului Ministrului nr. 837/2014, modificat prin OM 916/2015, articolul 21.
La data și ora controlului în actele de stocuri care au fost prezentate corpului de control, nu există plusuri sau minusuri de masă lemnoasă. Deci nu poate fi dovedit niciun furt și, de asemenea, nu se exploatează nimic în plus.
Care este prețul lemnului?
Cei trei consilieri afirmă că ei au hotărât ca lemnul să se vândă la 112 lei/mc. În realitate, Hotărârea Consiliului Local nu a fost votată de cei trei, iar preţul lemnului, atât în 2018, cât și în 2019 a fost 112 lei/mc pentru plop, 220 lei/mc pentru fagul, iar 240 lei/mc pentru gorun, cer și carpen. Un calcul simplu arată că, dacă ai ales lemnul cel mai scump, te costă 720 lei, iar transportul cade în sarcina beneficiarului.
Mecanismul prin care cetățenii comunei solicită Primăriei cota de lemn este unul simplu și transparent. Un locuitor face o cerere către Primărie pentru a primi cota de lemn. Cererea este examinată de o comisie şi apoi aprobată. După aceea, pădurarul înștiințează autorul cererii că poate merge la Primărie să achite contravaloarea lemnului solicitat. După ce s-a făcut plata la caseria UAT-ului, cetățenii pot merge la pădurar să își ridice lemnele. Primăria nu se implică în transportul lemnelor din pădure la domiciliul cetățenilor.
Reclamația de agresiune asupra consilierului Roșu
Deși reclamantul arată cu degetul asupra lui Petru Bârlău, soțul primăriței, poliția nu a găsit încă făptașii, iar acuzele sunt nefondate și neadevărate. O dispută verbală a existat între cei doi în momentul în care Petru Bârlău i-a cerut lui Roșu să îi achite un hidrofor, pe care reclamantul l-a achiziţionat de la magazinul primului și a uitat să îl plătească.
Realitatea este, după spusele primăriței, că toți vecinii știu că de fapt consilierul Roșu are în curte o presă de producere a uleiului neautorizată și că are mulți clienți cu care are deseori altercații și conflicte.
Conflictele consilierului sunt bine cunoscute în zona comunei Brusturi, astfel toți ciobanii din zonă îi reproșează ca a contestat în instanță o HCL privind modalitatea de închiriere a pășunilor.
oct. 30, 2024 0
oct. 25, 2024 0
oct. 25, 2024 0
sept. 26, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0