Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iun. 18, 2019 Daniel Ardelean Actualitate, business, Frontpage 0 8746 vizualizari
În cursul dimineții, am contactat Fundația Global Ethic România, unde am reușit să iau legătura telefonic cu domnul Alexandru Talpoș, președintele fondator al fundației, și vă pot spune ca am avut o conversație interesantă pe care am decis să o public parţial, având și acordul dumnealui:
– Ați fost contactat de vreun hipermarket sau de emitenții de tichete?
– Nu, domnule Baneș, se fac că plouă… Este la noi în zonă o vorbă: „Stau pitiți ca porcii în cucuruz”.
– La cine vă referiți?
– Emitenții de tichete, domnule… ei trebuia să se alerteze chiar într-o primă fază, deoarece riscă, conform legii, să rămână fără business…
– Dar nu legea ar trebui să împiedice aceste practici?
– Legi avem, însă legiuitorii sunt legați de mâini când vine vorba despre multinaționale și practicile lor economice abominabile. Multinaționalele nu sunt controlate și sancționate de autorități decât formal… dacă înțelegeți.
– Domnule Talpoș, ce este atât de greșit cu „străinii” și cu practicile lor comerciale, că, dacă vorbim de multinaționale, vorbim de societățile cu capital străin, iar dacă vorbim de emitenți de tichete vorbim tot de ei. Aveți vreo problemă cu „străinii”?
– Nu! Doamne ferește! Fundația noastră nu face diferență între infractori economici străini sau români; asta o face statul, nu noi. Noi pur și simplu apărăm drepturile, libertățile și considerațiile cetățenilor români.
– Și cu ce au greșit emitenții de tichete?! Ați văzut că se scot treptat tichetele tipărite și se înlocuiesc cu carduri?
– Da, am observat! O altă ilegalitate financiară, la care autoritățile au rămas imuni .
– Despre ce este vorba mai concret?.
– … Haideți să vă spun… o secundă să caut în legea care reglementează cardurile cu bilete valorice, sau puncte digitale valorice, cum vreți dumneavoastră… iată! Potrivit Legii nr. 165/2018, tichetele-cadou, pe hârtie sau sub formă de card, reprezintă bilete de valoare care pot fi acordate salariaţilor de către angajatori fie pentru ocaziile prevăzute în Codul fiscal, fie în mod ocazional, pentru cheltuieli sociale. Angajatorul stabileşte atât frecvenţa acordării tichetelor-cadou, cât şi dacă acestea vor fi imprimate pe suport de hârtie sau pe suport electronic… Asta spune legea. Așadar, legiuitorul se gândea la carduri precum cele de la Untold, aquaparc, ski-pass etc. Conform legii care reglementează cardurile cu active digitale fixe necorporale, emitenții de bilete digitale, dacă ar respecta legea, ar trebui să aibă cititoare speciale customizate [personalizate, n.r.], iar pentru orice sceptic este dovedit faptul că pe cardurile emitenților de tichete se fac tranzacții financiare și se folosesc POS-urile bancare, nu cititoare de active digitale, cum ar fi legal.
– Nu prea înțeleg… Cum adică?
– Domnule Baneș, cardurile zise de „bonuri digitale sau tichete tipărite digital” sunt carduri bancare, eliberate de Visa sau Mastercard și sunt doar un pretext cum că ar fi tichete imprimate digital. Acestea de fapt sunt carduri bancare și nu bilete de valoare imprimate digital și e la mintea cocoșului că, dacă ar fi tichete digitale, atunci nu ar putea fi citite de POS-urile bancare, ci ar trebui să aibă cititoare separate care să gestioneze tichete digitale și nu bani.
– Îmi cer scuze, sunt șocat și nu sunt sigur că am înțeles bine.
– Domnule Baneș, vă dau un exemplu. Sunt cluburi sau evenimente organizate unde sunt folosite sisteme de card cu valori digitale, unde primești un card pe care îl încarci la intrare cu bani și consumi de pe cardul digital de puncte. Consumi puncte.
– Cum adică se consumă puncte?
– Adică consumi puncte și nu bani adevărați. Acestor puncte valorice li se stabileşte de către organizator o valoare. De obicei, raportează punctul digital la valoarea leului naţional, pentru a nu-și băga clienții în ceață, adică stabilesc că un leu echivalează cu un punct valoare digitală. La sfârșitul evenimentului ți se restituie în bani contravaloarea punctelor digitale necheltuite, dar la cardurile emise de tichetari vorbim de carduri bancare cu bani adevărați, și nu de bilete digitale sau de valori digitale tipărite. Valorile tipărite digital pot avea o valoare în cadrul unui eveniment economic sau un în cadrul unui joc, nu în tranzacții financiare.
– Domnule Talpoș, este scandalos ce spuneți, să înțeleg că emitenții de tichete au comis o neregulă inclusiv cu implementarea cardurilor?
– Exact! … Au comis multe nereguli, asta să mă exprim delicat, în realitate au luat în derâdere o căruță de legi, în special legile care reglementează activitățile financiar-bancare.
Citeșțe aici si primul episod Scandal uriaș legat de tichetele de masă. Au fost notificate până în prezent 38.000 de firme
Continuare acestui interviu: Scandalul tichetelor de masa Ep.3: Există o Mafie a tichetelor de masă. Statul se face că nu vede
sursă foto sclipiri.ro
mart. 20, 2023 0
dec. 20, 2022 0
ian. 21, 2022 0
dec. 03, 2021 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0