Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:24 PM
apr. 16, 2019 Adrian Popa Actualitate, Administrație, Cultură 0 924 vizualizari
În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, a avut loc marți în Piața Unirii, deschiderea oficială a expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”.
La eveniment au fost prezenți Angela Lupşea, directorul Muzeului oraşului Oradea, viceprimarul Florin Birta, dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea și doamna Anca Neculcea, nepoata generalului Traian Moșoiu, în calitate de invitat de onoare.
„Cel mai important lucru în această expoziție este în primul rând informația pe care v-o transmitem, apoi faptul că prezentăm într-un concept nou aceste panouri și, nu în ultimul rând, toată informația o puteți găsi prin codurile QR amplasate pe panou, unde puteți accesa site-ul Muzeului Orașului Oradea”, a spus doamna Angela Lupșea în deschiderea evenimentului, mulțumindu-le tuturor celor care au contribuit la realizarea expoziției și a evenimentelor dedicate Centenarului.
„Ne aflăm într-o săptămână importantă pentru orașul nostru, o săptămână în care ne pregătim să aniversăm 100 de ani de administrație românească în Oradea și să aniversăm 100 de ani de la intrarea generalului Traian Moșoiu în Oradea și eliberarea orașului nostru de către generalul Traian Moșoiu și de către armata română de bandele de bolșevici ale lui Béla Kun, care terorizau atât populația maghiară cât și populația română. Trebuie să înțelegem că atât atunci cât și acum în Oradea, atât maghiarii cât și românii trăiesc într-o comuniune, trăiesc într-o relație foarte apropiată, așa cum trebuie să trăim într-un stat european. Vreu să felicit Muzeul Orașului Oradea și tot colectivul de acolo, în special pe doamna director Angela Lupşea și pe doamna muzeograf Cristina Pușcaș, pentru că iată azi deschid seria acestor manifestări care se vor desfășura pe parcursul mai multor zile”, a spus viceprimarul Florin Birta, invitându-i pe orădeni să participe și la următoarele evenimente dedicate Centenarului.
Un moment emoționant a fost discursul doamnei Anca Neculcea, nepoată după tată a generalului Traian Moșoiu și totodată nepoată după mamă a generalului Constantin Neculcea, care a adus mai multe mulțumiri oficialităților, Primăriei și primarului Ilie Bolojan, Consiliului Județean, domnului Ioan Mang, istoricilor militari, ostașilor, soldaților și ofițerilor, urmași ai armatei române victorioase, organizatorilor expoziției despre Regina Maria care a avut loc anul trecut în Piața Unirii, precum și doamnei muzeograf dr. Cristina Pușcaș.
„Pentru memoria foștilor deținuți politici aș spune: Atenție la Oradea, Bucureștiule și conducerea țării, atenție cum știe Oradea să-ți prețuiască istoria și să-ți omagieze eroii. În acest moment, pentru ceea ce ai făcut Cristina, în mijlocul acestei excepționale expoziții stradale, consideră că prin mine, dragul și bravul nostru general Moșoiu te îmbrățișează și-ți mulțumește, ca de altfel și dumneavoastră tuturor celor prezenți”, a spus Anca Neculcea.
Totodată, în cadrul vernisajului organizatorii au oferit tuturor celor prezenți un exemplar din broșura închinată generalului Traian Moșoiu „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”, aceasta fiind realizată cu ajutorul Primăriei.
„Traian Moșoiu are o carte, a luat cuvânt în Senatul României prin care atrăgea atenția asupra pericolului comunist. Așa se numește și broșura și acea cuvântare «Pericolul comunist», în care atrăgea atenția asupra pericolului care se năștea o dată cu această nouă cultură a comunismului. Practic, Traian Moșoiu a fost cel care o dată cu intrarea în Transilvania și până la Budapesta a eliberat și a salvat Europa Centrală și de Est cu 25 de ani de la instaurarea comunismului”, a spus muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș.
Expoziția stradală va fi deschisă publicului până în data de 26 mai 2019.
Evenimentul a fost un preambul la inaugurarea oficială, în 18 aprilie, ora 16.00, a expoziției permanente închinate Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Corp A, etaj I.
apr. 17, 2014 0
apr. 16, 2014 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0