Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
ian. 23, 2019 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1002 vizualizari
În ședința Consiliului Local de marți, 22 ianuarie 2019, au fost aprobate mai multe proiecte importante de investiții, acestea fiind prezentate de primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.
„Ședința de astăzi este o ședință extraordinară și a fost convocată în principal pentru modificarea unor documentații ale proiectelor europene, care sunt în momentul de față în evaluare, modificări care erau necesare pentru a respecta cererile de clarificare solicitate de evaluatorii noștri. Prin urmare aceste proiecte reașează bugete, clarifică aspecte de proprietate, inclusiv câteva exproprieri și elimină anumite neconcordanțe”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.
Proiecte cu finanțare din fonduri europene
Cel mai important proiect, care este depus și se află într-o fază avansată de evaluare, este cel privind reabilitarea Bulevardului Nufărul-Cantemir. Materialul prezentat are două părți: unul legat de indicatori, reașezări bugetare, iar celălalt legat de clarificarea unor aspecte cu privire la suprafața pe care se va realiza acest proiect, inclusiv exproprierea unei suprafețe de teren de aproximativ 2.300 mp.
Proiectul intitulat „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spații verzi, intervenții la calea de tramvai și lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului și Dimitrie Cantemir. Prin acest proiect se vor implementa mai multe măsuri care vor determina creșterea vitezei de deplasare a tramvaielor, în paralel cu reducerea emisiilor poluante și asigurarea siguranței circulației.
Valoarea totală a investiției este de 53.381.337,57 lei cu TVA inclus, durata de execuție fiind de 10 luni.
A fost prezentat și stadiul proiectului privind Construirea Centrului de Antreprenoriat Piața Cetate. Acesta se află în faza de precontractare a contractului de finanțare și în faza de demarare a licitației pentru realizarea proiectului tehnic și a necesitat o reașezare a bugetului.
Un alt proiect important prezentat este cel de reabilitare a Școlii Generale nr. 11 din Oradea, de pe strada Moldovei din cartierul Rogerius. Proiectul în valoare de 12.423.046,92 lei (inclusiv TVA) prevede reabilitarea totală a imobilelor acestei școli. Contribuția municipiului este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului în cuantum de 248.413,35 lei (inclusiv TVA).
„Odată cu aprobarea indicatorilor proiectul va intra în faza finală de evaluare, contractul de finanțare urmând să fie semnat cel târziu până în luna martie. Astfel, după procedura de licitație, din vacanța de vară vor putea începe lucrările de reabilitare a corpurilor de clădire ale acestei școli”, a adăugat primarul Ilie Bolojan.
Alte proiecte de investiții
Proiectul legat de modernizarea străzii Ion Irimescu din zona Nufărul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare, inclusiv a canalizării pluviale și a iluminatului public, scopul fiind acela de a crea o infrastructură rutieră eficientă, necesară locuitorilor din zonă.
„Această stradă împreună cu breteaua care a fost aprobată la sfârșitul anului trecut vor face ca accesul în zona Nufărul 2 să fie mult mai bun, atât din șoseaua de centură, cât și în general la toate străzile din acel cartier. Este vorba de aprobarea unui buget de investiții de aproximativ 460.000 euro, cât reprezintă valoarea estimată a acestor lucrări și a unei exproprieri de aproximativ 3.700 mp, pentru că o parte din terenul pe care se va extinde această stradă nu este în proprietatea Municipiului Oradea. Ne propunem ca în primăvara acestui an să organizăm procedurile de licitație pentru modernizarea acestor străzi, la pachet, din toată zona Nufărul 2, deci în dreapta Bulevardului Nufărul, în așa fel încât până la toamnă, dacă totul este în bună regulă, lucrările să fie finalizate. Durata estimată de execuție este de 4 luni”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Un alt proiect prezentat este legat de realizarea unui parc pe amplasamentul fostei cărămidării. Parcul urmează să fie amenajat pe o groapă, care are un deficit de aproximativ 100.000 mc de pământ. În vederea realizării acestuia, Primăria Oradea intenționează să acționeze pentru rambleierea fostei cariere de argilă, operațiunile urmărind aducerea cotei materialului cu care urmează să fie umplut golul existent până la cota terenului învecinat pentru întreg perimetrul gropii.
„Prin acest material vom crea cadrul legal, cu acordul Agenției de Mediu, pentru ca tot pământul care se excavează de la lucrările din Oradea să fie depozitate pentru a completa acel deficit de pământ, pentru a putea evita cheltuieli de sume importante și pentru a aduce la nivelul solului acea groapă. Prin această operațiune de regenerare urbană cartierul respectiv care nu are zone verzi, va avea și această problemă rezolvată. Sperăm ca cel mai târziu în primăvara anului viitor reabilitarea întregii zone, inclusiv realizarea parcului să fie finalizată”, a spus primarul Ilie Bolojan.
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 18, 2024 0
nov. 17, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0