Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
dec. 10, 2018 Adrian Popa Actualitate, Sănătate, Uncategorized 0 1321 vizualizari
Conform precizărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a extins – începând din data de 27 noiembrie – cu încă 3 luni Urgenţa de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) şi/sau derivat din vaccin (cVDPV).
La această dată erau ţări infectate cu WPV (Afganistan, Pakistan şi Nigeria) şi ţări infectate cu cVDPV (Papua Noua Guinee, Republica Democrată Congo, Kenia, Niger, Nigeria, Somalia).
Ca urmare a acestei decizii, măsurile luate în ceea ce priveşte vaccinarea persoanelor care călătoresc din/spre ţările afectate de circulaţia virusurilor polio constă în vaccinarea obligatorie antipolio pentru persoanele care călătoresc DIN şi SPRE ţările mai sus menţionate infectate cu WPV şi cVDPV. Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi anti polio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.
Aceste persoane pot să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian) fără documente prin care se atestă vaccinarea antipolio şi autorităţile lor de graniţă au dreptul să interzică plecarea. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective care solicită viza pentru România li se va cere certificatul de vaccinări internaţionale pe care este notificată vaccinarea antipolio.
OMS atrage atenţia asupra vulnerabilităţii importului de virus polio. Există state care nu mai sunt infectate cu virusuri polio (sălbatic şi derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu WPV/emergenţa cu cVDPV în special în subregiunea lacului Ciad, cât şi în ţările învecinate cu cele menţionate mai sus cum ar fi (Republica Central Africană, Djibouti, Etiopia, Indonezia, cât şi Sudanul de Sud dar şi Siria). Aceste trebuie să intensifice eforturile de vaccinare a populaţiilor mobile transfrontalier, refugiaţi şi grupuri populaţionale la risc. Pentru aceste state se poate menţine recomandarea de vaccinare antipolio cu 4 săptămâni înaintea călătoriei pentru călătorii care nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni sau în cazuri de urgenţă chiar înaintea plecării.
Lista ţărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS după primirea raportărilor din ţările respective.
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
iul. 11, 2024 0
iul. 06, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0