Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iun. 04, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 2962 vizualizari
Nimeni să nu se impacienteze! Repictarea va însemna că imobilul din Piaţa Unirii va deveni ecran pentru proiecţii ale firmei Mindscape, în serile de 9 şi 10 iunie. Atunci, Primăria Oradea va marca în mod oficial Ziua Mondială Art Nouveau, cu atât mai mult cu cât, pe moment, este singurul oraş care face parte din reţeaua europeană Art Nouvea. Dar mai este un motiv pentru care clădirea va îmbrăca straie noi temporare: spectacolul imaginilor face parte din implementarea proiectului din cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea, câştigat în 2016.
Este vorba despre un proiect prin care Municipalitatea urmăreşte să scoată şi să pună în valoarea zestrea art nouveau de care beneficiază din plin, proiectul depus fiind selectat printre primele 100 din totalul de 613. Pe scurt, intenţia Oradiei este protecţia mai eficientă a patrimoniului istoric aferent curentului art nouveau printr-un plan urbanistic pentru zona construită protejată din centrul urbei. Aici intră şi 5 planuri de management al unor clădiri reprezentative stilului menţionat. Pe de altă parte, va fi elaborată o aplicaţie mobilă pentru prezentarea valorilor art nouveau (de folos mai ales pentru turişti), dar va fi realizat şi un film de prezentare a curentului respectiv în zona Dunării (film în care va apărea şi Oradea). De altfel, oraşul de pe Criş este lider de proiect, partenerii fiind în număr de 12; printre aceştia se numără Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia, Muzeul de Artă Contemporană din Viena, dar şi Muzeul de Arte şi Meşteşuguri din Zagreb.
În desfăşurătorul implementării proiectului de peste un milion de euro (n.b.: din care 320.000 euro revin Oradiei), pentru 2018, în Oradea, sunt prevăzute mai multe evenimente timp de 2 zile. În 9 iunie, toţi cei interesaţi pot pleca în „turneul” interioarelor palatelor art nouveau, pot vizita expoziţia fotografică „Valorile Art Nouveau” (lângă statuia lui Mihai Viteazul), pot asculta muzică simfonică live şi se vor putea minuna de proiecţiile video de pe Palatul Vulturul Negru. Tururile ghidate (care vor porni de la orele 16 / 18 cu ghidaj în română, respectiv la 17 cu ghidaj în maghiară) vor viza următoarele edificii: Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Casa Levai, palatele Stern, Moskovits şi Vulturul Negru, respectiv Casa Schwartz (sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor). Repertoriul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat pentru cele două seri (de la ora 21) va fi unul variat: compoziţii clasice şi „uşoare”, melodii cunoscute din musical-uri şi cataloagele unor trupe / compozitori precum The Beatles, Abba, Piazzola, Michael Kamen sau James Horner. Cei care sunt interesaţi numai de proiecţiile celor de la Mindscape se vor putea grupa în centru de la ora 22. Vor fi câte 5 minute de show, din 10 în 10 minute.
În conferinţa de presă de luni (4 iunie), în care au fost prezentate evenimentele, viceprimarul Mircea Mălan a ţinut să precizeze că proiectul „este unul dintre cele pe care orașul nostru le realizează în ideea de a se dezvolta pe latura spirituală și cultural-artistică”. Edilul consideră că e bine să nu fie ignorate „nici acest gen de proiecte care vin să pună în valoare specificul orașului nostru și practic farmecul pe care acest oraș îl emană pentru orădeni și pentru turiști”.
foto – Visit Oradea
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0