Actualizat noiembrie 26th, 2024 2:15 PM
mai 04, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2856 vizualizari
Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană încurcă lucrurile pe la Bruxelles, din punct de vedere al banilor. Comisia Europeană a dat publicităţii o versiune de proiect de buget pentru perioada 2021 – 2027, document care a generat deja vii dezbateri şi reacţii. Printre cei ce se pronunţă, oarecum cu îngrijorare, cu privire la acest subiect se numără şi bihoreanul Emilian Pavel. Viceliderul PSD Bihor consideră că este „o variantă de lucru căreia îi lipsește mai multă ambiție”. Europarlamentarul critică propunerea Comisiei prin care contribuţia statelor membre să fie de 1,11%, din PIB-ul naţional, precizând că Parlamentul continental a propus o creştere la 1,13%.
„Alte aspecte negative care mi-au atras atenția este scăderea fondurilor destinate politicilor de coeziune, și celor pentru Politica Agricolă Comună – cu câte 7%, respectiv 5%, asta în condițiile în care, în cazul politicilor de coeziune, Uniunea Europeană vrea să pună tot mai mult accent pe acestea, și în condițiile în care rămân multe clivaje între Vestul și Estul sau Sudul Uniunii. Nu în ultimul rând, programul Erasmus+, pentru bugetul căruia am militat activ în ultimii doi ani, își vede resursele disponibile dublate, dar chiar și așa, dată fiind eficacitatea și popularitatea acestui program, ele sunt insuficiente. Parlamentul European a susținut o triplare a acestui capitol bugetar. Ce este însă clar e faptul că, pentru a-și pune în aplicare politicile – stabilite de toate Statele Membre împreună, Uniunea Europeană are nevoie de mai multe resurse proprii. Sunt salutare și vom discuta mult cu privire la sursele identificate de Comisia Europeană. Un lucru important care lipsește în propunere și pe care îl voi solicita și eu este ca toate contribuțiile naționale la bugetul UE să fie excluse de la calculul deficitului – în cadrul Pactului pentru Stabilitate și Creștere”, transmite eurodeputatul social-democrat.
Pavel se referă şi la posibilitatea condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. „În timp ce mulți vor aplauda această propunere, din diverse motive, cei aproape patru ani petrecuți la Bruxelles m-au învățat că aici nu se fac niciodată cadouri. Această condiționare poate fi folosită discreționar dacă nu este bine reglementată și în cele mai multe cazuri, dacă nu chiar în toate, va fi probabil atacată în instanță de către statele afectate. Citez din propunere: cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă. Înainte de a aplauda, pentru că și eu îmi doresc o Uniunea Europeană în care statul de drept este respectat în toate Statele Membre, aștept să văd matematica din spatele acestor posibile decizii și definiția pe care o vom adopta împreună. Iar în condițiile în care Parlamentul European votează bugetul UE, excluderea sa din acest proces, înainte de orice, este inacceptabilă”, arată Emilian Pavel.
În opinia tânărului politician bihorean, o asemenea măsură ar crea „probleme inimaginabile care nu doar că nu vor ajuta, dar vor eroda coeziunea Uniunii Europene”. Pavel o spune pe faţă: este o propunere populistă care ar facilita eventuale situaţii „în care mai multe state se aliază, din motive de stat de drept, împotriva altora, pentru câștiguri comerciale”. Cu toate criticile, preşedintele executiv al PSD Bihor apreciază că a fost deja elaborat un asemenea document important aferent perioadei post-Brexit. „Sper că politicianismul, care pare să primeze în UE măcar de la alegerea în funcție a domnului Macron, va fi înlocuit de substanță, de coerență, de principii clare, corecte și, mai ales, aplicabile”, spune europarlamentarul Emilian Pavel.
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 25, 2024 0