Actualizat noiembrie 25th, 2024 9:46 AM
apr. 25, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Cultură, Politică 0 1713 vizualizari
După o notă finală, la evaluare, care nu-i permite continuarea mandatului de manager, actorul şi regizorul Daniel Vulcu a prestat un cântec de lebădă. Miercuri, 25 aprilie, cu o oră înainte de şedinţa de plen a Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, for tutelar al Teatrului Regina Maria din Oradea, omul de teatru şi-a prezentat bilanţul, fără să ezite să declare că rolul comisiilor în faţa cărora a apărut în ultima perioadă a fost nu să îl evalueze profesional, ci să îl execute politic. Vulcu, reamintim, a devenit manager al Teatrului în timpul administraţiei liberale de la judeţ. Şi a rămas pe post şi în primii doi ani de mandat UDMR / PSD / ALDE.
A botezat Teatrul Regina Maria, a redemarat Festivalul de Teatru Scurt, a pornit Festivalul Internaţional de Teatru, a modernizat şi îmbogăţit repertoriul, a construit o echipă mare şi bună de actori, a organizat Gala UNITER, a participat la toate festivalurile importante de teatru din ţară, a creat diverse poduri culturale între Oradea şi oraşe din România şi alte ţări, 224 de spectacole în anul 2017 (au fost 121 în 2016), 37 de premiere la Trupa „Iosif Vulcan” şi 17 la „Arcadia” (în perioada 2011 – 2017). În linii mari, acestea sunt realizările pe care managerul mazilit al teatrului le-a etalat în faţa jurnaliştilor în conferinţa de presă de adio.
Practic, fostul director reclamă faptul că evaluatorii săi nu au fost deloc interesaţi de partea artistică a activităţii sale şi că s-au legat de chestiuni puţin sau deloc importante cum ar fi curăţarea burlanelor clădirii din Piaţa Ferdinand. Daniel Vulcu susţine că singurul profesionist desăvârşit cu care a avut de a face în cadrul confruntărilor cu cele două comisii a fost Lucian Vărşădan (ex-director al teatrului German din Timişoara), cel care l-a şi notat cu peste 9. În rest, Vulcu susţine că a fost clar ca lumina zilei că scopul evaluării a fost, de fapt, „execuţia”. Lucrurile au fost atât de aiurea, povesteşte actorul, încât membrii primei comisii nu au vrut să creadă cifrele prezentate ca fiind încasări de pe urma spectacolelor. Aşa că, susţine Daniel Vulcu, la următoarea întrevedere a dus cu el extrase contabile, inclusv date de la Trezorerie. Aparent, însă, nu a contat nici repertoriul sau regizorii cu care Teatrul Regina Maria a colaborat în ultimii ani şi nici încasările. De spus aici că, numai în 2017, numărul de spectatori de la reprezentaţiile Trupei „Iosif Vulcan”, Trupei „Arcadia” şi Ansamblului Profesionist „Crişana” a trecut de 41.000. Este o cifră avansată de Daniel Vulcu în cadrul conferinţei de presă de azi. Ataşăm Bilantul mandatului de manager al lui Daniel Vulcu.
Întrebat ce anume urmează să se întâmple cu el, ex-managerul Vulcu a declarat la solicitarea bihorstiri.ro că totul depinde de tipul de director care va veni în teatru. „Dacă va fi unul gen politician orgolios, căruia nu-i va conveni nimic din ce s-a făcut înainte de el, nu va fi bine. Dar dacă va fi un om inteligent şi care nu are conştiinţa încărcată că l-a săpat pe prdecesor, atunci va fi bine”, spune Daniel Vulcu, menţionând că e deschis să colaboreze. De altfel, fostul director rămâne actor la Teatrul Regina Maria. Războiul, însă, nu s-a încheiat. Deoarece „nu vreau să ies de aici cu capul plecat, tăiat, ci cu fruntea sus”, Vulcu a anunţat că a contestat oficial Raportul de evaluare şi nota finală. Dacă nu îşi va găsi dreptatea pe linie „internă”, managerul mazilit e pregătit să apeleze şi la instanţa de judecată.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0