Actualizat mai 15th, 2025 5:50 PM
mart. 23, 2018 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 3864 vizualizari
Europarlamentarul Emilian Pavel a fost la originea dezbaterii „Mai multă mobilitate pentru tineri”, la Bruxelles, unde, alături de Federația Europeană pentru Învățare Interculturală şi de Schimburi Educaționale Europene, a fost abordată tema recunoașterii diplomelor și studiilor în spațiul Uniunii Europene (UE). Cu accent pe educația pre-universitară. Şi cu un accent special pe îmbunătățirea programelor de mobilitate pentru elevi, precum Erasmus+. Finalitatea ar putea să fie un pachet legislativ. Potrivit bihoreanului Pavel, acest pachet ar fi întocmit în scopul recunoașterii diplomelor și perioadelor de studiu universitare și școlare obținute și efectuate în spațiul UE. „Comisia va lansa acest pachet legislativ la începutul lunii mai 2018, făcând parte din inițiativa europeană de a crea o zona europeană a educației unde mobilitatea în învățământ să fie susținută și promovată pe măsură”, afirmă social-democratul.
Statisticile arată că circa 200.000 de tineri din clasele I-XII sunt „mobili” pe teritoriul Uniunii Europene. „Cu toate acestea, diplomele sau studiile realizate în străinătate încă se recunosc destul de greu. Nu există un sistem european de recunoaştere automată, educația și formarea profesională cât și studiile școlare au un proces extrem de dificil. Acest lucru frânează studiile pe teritoriul uni alt stat UE și întoarcerea acestor elevi acasă. Recunoașterea perioadei de studiu școlar, unde perioada de studiu a fost între 3-10 luni și nu s-a încheiat cu primirea unei diplome, e, însă, extrem de complicată”, observă Emilian Pavel. Eurodeputatul a avut motive de mândrie când a auzit, conform relatării sale, că „România are un set de programe excelente”. Situaţia a fost prezentată de Adrian Iordache, reprezentant al Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din partea Ministerului Educației, prezent şi el la manifestarea din capitala Belgiei.
Va urma, probabil în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European, şi o dezbatere politică pe acest subiect, scopul fiind ca propunerea legislativă a Comisiei să includă cele mai bune reglementări pentru tineretul european.
foto – debatingeurope.eu
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0
mai 15, 2025 0