Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 19, 2018 Andrei Şandor Actualitate 1 1689 vizualizari
Ca să nu fie acuzată că doar critică şi nu vine cu nimic constructiv, Coalţia Rogerius (CR) a făcut publică lista propunerilor sale de modificare a legislaţiei care va guverna asociaţiile de proprietari. Actul normativ, despre care viceprimarul Mircea Mălan spunea pentru bihorstiri.ro că va înlocui actuala Lege 230, a fost dezbătut timp de câteva zile la Primăria Oradea, cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor din municipiu, însă demersul tot nu a fost pe placul CR. Liderul acesteia, Ioan Horvath a acuzat, în stilul binecunoscut, administraţia Bolojan de dictatură. Evident, Municipalitatea a respins, prin vocea lui Mălan, toate acuzele (link). Acum, entitatea civică a trimis o listă cu 14 propuneri de modifcare a unor articole din legea ce urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, Senatul adoptând-o deja. Printre cele descoperite de CR ca putând fi dăunătoare activităţii asociaţiilor de proprietari se numără însăşi prerogativa de control pe care administraţia locală, prin aparatul de specialitate al primarului, ar trebui să o aibă: „Considerăm abuziv rolul de Control, deoarece acest rol îl are Consiliul Local şi instituțiile de resort (ANAF, Poliţie, Justiţie). Rolul de control îl considerăm de încercare de subordonare a asociațiilor primăriei, cu toate că asociațiile sunt persoane juridice şi nu anexă a apratului administrativ”. De asemenea, CR contestă şi obligativitatea reabilitării termice a blocurilor: „Nu suntem de acord cu căptuşeala blocurilor cu materiale toxice precum polistirenul, care nu este compatibil cu materialele de construcţii tradiţionale. Sunt inflamabile. În Anglia s-a interzis folosirea polistirenului în anul 2016”. Un alt tip de nemulţumire este obligativitatea afişării la avizierele din bloc a contractelor asociaţiei de proprietari cu furnizorii de utilităţi. Aici, cei de la CR se împotrivesc deoarece „…avizierele au o dimensiune limitată; ne bucurăm dacă cetăţenii citesc anunţurile de interes primordial (lista de cheltuieli, reparaţii ce urmează etc.)”. Propunerile de modificare au ajuns la următorii parlamentari bihoreni: Bogdan Gheorghe (PSD), Ioan Cupșa – PNL, Silviu Dehelean – USR, Dumitru Gherman – PSD, Gărilă Ghilea – PNL, Ioan Roman – PSD şi Szabo Odon – UDMR). Liderii CR şi-au manifestat speranţa că aceşti demnitari vor „susține și reprezenta valorile și interesele expuse de noi”.
foto – evz.ro
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
Ar fi util sa aduceti in discutie si eroarea din legea 230/2007 cu privire la cota de penalizare de maxim 0.2% pe care o poate hotarî asociatia de proprietari. Este aberant sa credem ca intr-o perioada in care cotele de dobanzi pe teritoriul Romaniei sunt in medie de 7 – 7.5 % pe an, cineva ar fi propus ca o asociatie de proprietari sa poata incasa o cota de 73% pe an din penalizari.
Este evident ca undeva – cineva a omis un zero. O cota de 0.02% ar fi cuantumul corect asa cum arata toate documentele fiscale ale perioadei de promulgare a legii 230/2007 si pana astazi..