Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
feb. 15, 2018 Florin Coman Actualitate, Sănătate 0 1289 vizualizari
„Utilizarea excesiva de antibiotice de ultima generatie in mod nejustificat, fara efectuarea de analize de laborator care sa dovedeasca necesitatea si eficienta tratamentului, reprezinta o crima impotriva umanitatii si o deturnare de fonduri de la CNAS prin recomandarea nejustificata de medicamente” – este statement-ul Colegiului Pacienţilor, care trage un semnal de alarmă şi care a transmis deja o petiţie pe tema antibioticelor la Ministerul Sanatatii, Comisia de sanatate de la Camera Deputatilor şi de la Senat, respectiv la Administratia Prezidentiala.
Supararea celor de la CP vine de la faptul că, spun aceştia, „în Romania este mai usor sa obtii o cutie de antibiotice decontate de CNAS decat sa iti faci analiza care dovedeste necesitatea ei pe motiv ca nu exista plafon”. Posibilul motiv pentru aceasta stare de fapt este lipsa unei abordari sistematice integrand toate partile implicate: inexistenta unui sistem de sanatate eficient, slaba constientizare in randul personalului medical, precum si lipsa de informare a populatiei. Pentru rezolvarea situatiei, CP propune ca, urgent, sa fie eliminate restrictiile de plafon pentru testarile bacteriologice si analizele de laborator, dar si crearea de urgenta a unui sistem de raportare a rezistentei la antibilotice la nivel national pe modelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. De asemenea, se cere raportarea datelor in sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Merita precizat ca Romania nu a transmis date si nu se afla in lista tarilor care contribuie la crearea unei baze internationale de date privitoare la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice. Totodata, specialistii sustin că Romania nu este parte din acest raport numit GLASS pentru ca nu colecteaza si nu furnizeaza astfel de date, si in acest moment nu avem informatii exacte pe aceasta tema. „Dupa estimarea noastra, peste 50% dintre antibioticele utilizate in Romania nu sunt recomandate in baza unor analize microbiologice care sa dovedeasca necesitatea sau, mai grav, eficienta acelui tratament. De cand sunt utilizate antibioticele au salvat sute de milioane de vieti si ne dorim sa le folosim in continuare. Daca, nu vor fi luate urgent masuri de stopare a utilizarii irationale, sanatatea si viata oamenilor vor fi puse in pericol”, se arată in petitia Colegiului Pacientilor.
foto – jamanetwork.com
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0