Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
dec. 14, 2017 Daniel Ardelean Actualitate, Sănătate 0 3700 vizualizari
Potrivit bilanțului prezentat de Serviciul de Ambulanță Județean Bihor în dimineața zilei de joi, în primele 11 luni ale anului 2017 s-a înregistrat o creștere semnificativă la numărut de intervenții.
Liciniu Venter, manager la Ambulanță, a precizat, la întâlnirea cu presa, că de la începutul anului și până în luna noiembrie au avut loc peste 77.600 de intervenții, ceea ce înseamnă cu o creștere cu 7% față de anul anterior. Solicitări prin 112 au fost înregistrate în număr de 97.000, de asemenea în creștere comparativ cu anul 2016. Dintre aceste cazuri, 63.000 au fost cazuri asistate, în creștere cu 10%. 616 stopuri au înregistrat medicii, dintre care 43 de stopuri resuscitate. Și acestea au atins cote alarmante, fiind în creștere cu 10% față de anul precedent. Județul Bihor a înregistrat un număr de 264 de accidente auto, acestea fiind în scădere cu 10% față de anul 2016, acest lucru datorându-se faptului că, după cum spune managerul, la accidente pleacă întâi echipajul TIM (terapie intensivă mobilă) și paramedicii, conform protocolului. Peste 3 milioane de kilometri au parcurs, până în noiembrie, ambulanțele SAJ. Ca și patologie, Gui Ionela, director medical, a observat că, în anul 2017, a crescut patologia cardiacă, mai exact tulburări de ritm cardiac și infartul miocardic acut, la tineri. Acest lucru este cauzat de alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, surmenaj, stres ridicat și ,,alergătura continuă”. De altfel, nici cadrele medicale nu sunt ferite de suprasolicitare. Patologia oncologică e, de asemenea, în creștere, la vârste fragede. În acest sens, se dorește începerea unei campanii serioase de prevenție. ,,Ar trebui puse bazele medicinei de familie, deoarece activitatea acestora este scăzută, din păcate”, a punctat Gui. Tot mai multe centre de permanență au apărut în ultima vreme în județul Bihor, clasat al doilea la numărul de centre pe țară.
Dotări noi
61 de sanitare are, în prezent, SAJ Bihor, dintre acestea 44 de ambulanțe fiind de tip B și C, care merg la urgențe medicale. Parcul auto este învechit, se plâng medicii, existând mașini care au peste 900.000 de km și 8 ani vechime. Undeva la jumătatea anului va începe livrarea primelor loturi de ambulanțe în teritoriu. ,,Având în vedere că în Bihor avem un parc auto și suntem în primele 5 servicii ca număr de personal din țară, sperăm să avem prioritate în alocarea de ambulanțe”, a zis precizat Liviu Sabău, director economic. Costurile de reparații au crescut la ambulanțe, dar rămân, totuși, în limitele bugetului. Minim 20 dintre acestea ar trebui înlocuite în Bihor, crede Venter.
Sfaturi pentru perioada sărbătorilor
Înaintea Crăciunului, cadrele medicale au ținut să facă câteva sugestii cetățenilor, pentru ca aceștia să fie feriți de eventualele pericole. Astfe, pentru a vă apăra de afecțiuni respiratorii, rinite sau gripe este recomandat să vă îmbrăcați adecvat și să consumați alimente bogate în vitamine. ,,Abudența și consumul excesiv la mesele tradiționale pot provoca colici biliare, coleciste, pancreatite și alergii alimentare. Dacă problemele de sănătate persistă, este important să vă adresați unui medic sau centrelor de permandență, iar dacă simptomatologia este severă, apelați serviciul unuic de urgență 112”, a exclamat medicul Gui Ionela.
Parteneri în proiecte
Dintre activitățile organizate la care SAJ Bihor a fost partener, Liviu Sabău a amintit, printre altele, campania ,,Salvează o inimă. Poate chiar a ta”, finalizată cu achiziționarea a două defibrilatoare automate, unul la Teatrul ,,Regina Maria” și unul pentru Universitatea Oradea. De asemenea, peste 300 de elevi din județ, personalul medical din unitățile de învățământ, personalul de la Aquapark Nymphaea, precum și angajații teatrului au învățat, gratuit, tehnicile de prim ajutor. ,,Am pus, de asemenea, bazele colaborării cu Inspectoratul Școlar Județean într-un proiect ce va fi demarat în ianuarie și în cadrul căruia aproximativ 300 de cadre didactice din învățământul preuniversitar vor beneficia de instruirea formatorilor noștri pentru acordarea primului ajutor copiilor”, a completat Sabău.
SAJ Bihor acordă o mare importanță implicării în comunitate și, de asemenea, implicarea comunității prin programul de voluntariat. Bihorenii interesați trebuie să știe că, din ianuarie, încep înscrierile pentru anul 2018. 126 de voluntari există, în prezent, în stații și substații, iar din 2015 până în prezent, peste 900 de persoane au aderat la acest program.
nov. 19, 2024 0
nov. 14, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 13, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0