Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
nov. 27, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2015 vizualizari
Consilierii judeţeni par să încerce să recupereze ceva din şedinţele care nu au putut fi ţinute timp de aproape 2 luni din lipsă de cvorum. La finalul unei întruniri fulger, luni, în care au fost adoptate în câteva secunde singurele 4 proiecte de pe ordinea de zi, grupul liberal a simţit nevoia să lungească şederea în sala mare a Prefecturii. Şi să pună pe tapet o informaţie auzită „prin târg” cum că proiectul mare, strategic, pe Sănătate al CJ Bihor ar fi fost respins. Cel de aproape 10 milioane de euro, din care peste 5 milioane ar reveni spitalelor din Oradea.
Consilierul Dacian Foncea a cerut ca o informare detaliată în acest sens să fie pregătită pentru următoarea plenară a deliberativului. În acelaşi timp, spre mirarea tuturor, liberalul a lăsat să se înţeleagă că ar fi chiar de dorit ca proiectul să nu fie aprobat spre finanţare pentru că, chipurile, pe lista dotărilor solicitate pentru spitalele bihorene s-ar afla inclusiv aparatură „care nu prezintă utilitate” şi pentru care nu există specialişti care să le manevreze. Mirarea a fost destul de mare, dar nu numai pentru că aceste observaţii au fost făcute acum, aproape la spartul târgului în ceea ce priveşte proiectul, ci deoarece Foncea pare să ignore că lista cu aparatura a fost întocmită de unul dintre liderii PNL Bihor, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea. Deci dacă acesta a comandat aparatură inutilă, aşa o fi, iar majoritatea PSD / UDMR / ALDE de la CJ nu are decât să se bucure pentru „nepriceperea” şefului liberal al celui mai mare spital din Bihor. Dar nu o face.
Solicitarea de explicaţii privind cauzele potenţialului eşec al proiectului pe Sănătate s-a lăsat cu detalii pe loc, oferite de preşedintele Pasztor Sandor. Numai că, deşi liberalii se aşteptau, poate, la lamentări clasice, şeful CJ le-a întors-o şi le-a redat, pe scurt, istoricul absenţei in corpore a grupului PNL de la şedinţele de plen. Şedinţe în care, de fiecare dată, apărea pe ordinea de zi şi un proiect prin care ar fi fost rezolvată şi ultima parte birocratică locală pentru depunerea unui dosar complet. Şi la timp. Căci, după cum au precizat preşedintele şi vicepreşedintele Ioan Mang, respingerea a fost motivată în mod oficial (şi în scris) prin întârzierea cu care CJ Bihor a înaintat extrasul de carte funciare din care să reiasă că un teren de vreo 400 mp din Budureasa se va afla în administrarea judeţului începând cu 31 decembrie 2017, timp de 10 ani. Iar partea proiectului care are nevoie de acel teren va fi implementată doar prin 2019 / 2020. Adică nu afectează demararea în condiţii bune a celorlalte părţi din ambiţiosul proiect agreat politic de toate partidele din CJ. Proiect din care partea leului ar reveni Municipiului Oradea condus de liderul PNL Bihor, primarul Ilie Bolojan. De altfel, preşedintele Pasztor a „scăpat” şi o nedumerire: Cum s-a putut, oare, ca în Oradea să se primească bani europeni pentru un drum expres din care o parte de teren nu era a Primăriei? (n.b.: referire la un tronson care este în proprietatea CFR şi pentru care doar recent, la aproape 2 ani de la finalizarea proiectului cu finanţare transfrontalieră, s-a reuşit încheierea unui contract de închiriere).
Spre noua surprindere a celor prezenţi – mai ales a Executivului şi a consilierilor de la Putere -, Dacian Foncea a insistat asupra subiectului, deşi era foarte clar că întârzierea care a condus la neeligibilitatea proiectului a fost cauzată de boicotul PNL. Directorul de la Spitalul Municipal orădean i-a cerut lui Pasztor să repete că îşi asumă public că proiectul sanitar pică strict din cauza lipsei extrasului de carte funciară la final de perioadă de depunere. Şi a precizat din nou că unele aparate solicitate (ex.: angio CT, spect CT) nu au utilitate, deci proiectul ar trebui „regândit”. Sau măcar partea de aparatură să fie „reanalizată”. Două solicitări, tot atâtea răspunsuri de la şeful CJ: Da, proiectul a fost respins în faza actuală deoarece dosarul nu era complet la momentul închiderii perioadei de depunere / Lista cu aparatura a fost alcătuită sub bagheta managerului (liberal) Carp, cu binecuvântare inclusiv de la liderul de filială Bolojan.
După ce, parcă dând uşor cu spatele, consilierul Dacian Foncea a mulţumit cerând, totuşi, documentele aferente explicaţiilor date de preşedintele Pasztor, vicepreşedintele Ioan Mang a precizat că se fac toate demersurile pentru a invalida respingerea proiectului. CJ Bihor a contestat deja decizia forului competent şi a încercat să explice peste tot – incluzând aici Ministerul de resort – că hârtia depusă cu întârziere nu afectează derularea celei mai mari părţi a proiectului de peste 9 milioane de euro. Mai mult decât atât, conducerea judeţului şi-a asumat, dacă asta va rezolva problema neacceptării proiectului, realizarea din surse proprii a investiţiei de aproximativ 250.000 de euro, care va trebui făcută la Budureasa (pe terenul în chestiune, proprietate a greco-catolicilor).
Rămâne de văzut ce capacitate de convingere administrativă şi politică au liderii CJ Bihor pe lângă autorităţile responsabile de distribuirea sumelor nerambursabile primite de România de la Uniunea Europeană. Până una – alta, ar fi păcat ca pentru o hârtie depusă cu întârziere (dar depusă!) să nu mai poată fi absorbite câteva milioane de euro. Însă, nu putem uita că tot pentru o întârziere la depunerea certificatelor verzi de către Electrocentrale SA, oraşul a fost amendat cu 34 de milioane de euro. Că e procedură la nivel de UE.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0