Actualizat aprilie 16th, 2025 11:41 AM
nov. 22, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2108 vizualizari
Zonă pietonală cu acces auto doar pentru riverani, Parchet şi Penitenciar, respectiv cu „pete” de verdeaţă, multă piatră/porfir şi iluminat arhitectural liniştitor. Este, în linii mari, modul în care Municipalitatea va recoafa strada Aurel Lazăr. Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat azi, 22 noiembrie, o variantă de lucru pentru proiectul despre care se vorbeşte deja de vreo 3 ani. Totul se face în contextul înfrumuseţării / reabilitării zonei centrale a Oradiei, astfel încât un spaţiu tot mai mare să fie redat pietonilor. Primăria doreşte ca şi această arteră să se muleze pe profilul centrului istoric care are menirea de a atrage turişti. Iar planurile pentru str. Aurel Lazăr sunt de aşa natură încât acolo, pe modelul străzii Alecsandri, să se poată dezvolta o nouă zonă de localuri cu terase. Mai rămâne de văzut dacă multitudinea de notari, avocaţi, consultaţi se va „simţi” şi se va muta de acolo pentru a lăsa loc barurilor, restaurantelor sau teraselor. Puţin probabil, dar nu imposibil.
Cert este că la schimbarea la faţă a zonei va contribui şi parcarea supraetajată pe care administraţia locală doreşte să o construiască în curtea dintre străzile Lazăr şi Iosif, cu intrare dinspre blocul turn de la fostul Mercur. Proiectul actual, prezentat de viceprimarul Mălan prevede inclusiv un iluminat stradal din „pardoseală”, nedorindu-se o „încărcare nejustificată cu corpuri de iluminat”. De asemenea, sunt în plan mai multe zone verzi amplasate de-a lungul străzii, între intersecţia cu str. Andrei Şaguna şi corso, nişte pătrate în care vor fi plantaţi arbori. Un punct de interes pentru scoaterea în evidenţă este statuia lui Aurel Lazăr, perimetru pentru care proiectanţii au şi oferit unele idei, însă Primăria nu doreşte o îngrădire, ci, din contră, o accentuare cu tot cu accesibilitate. Mai ales că, după cum a precizat Mircea Mălan, zi de zi se pot vedea copii sau alte categorii de cetăţeni care, trecând pe lângă monument, doresc să interacţioneze cu statuia. Pe lângă partea strict de estetică, Municipalitatea va umbla şi la subteranul de pe strada cu pricina. „Am învăţat din experienţa Pieţei Unirii”, a declarat vicele de la Primărie menţionând că vor fi reabilitate / schimbate toate reţelele de apă, canalizare şi termoficare. Intenţia este ca proiectul să fie definitivat şi scos la licitaţie în aşa fel încât „în primăvara lui 2018 să avem deja executant”.
Orădenii care au idei şi propuneri pentru îmbunătăţirea proiectului aferent transformării în pietonal a străzii Aurel Lazăr pot să se adreseze Primăriei timp de 2 săptămâni. Apoi, arhitecţii vor elabora varianta definitivă pe baza căreia se va şti şi cât va costa investiţia. Se doreşte ca aleşii locali să adopte indicatorii tehnico-economici într-o şedinţă din decembrie a legislativului municipal. Chiar dacă se porneşte pe finanţare locală, Primăria Oradea nu exclude ca lucrarea să beneficieze ulterior de bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Mai ales că proiectul face parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului.
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0
apr. 16, 2025 0