Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
nov. 16, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 3126 vizualizari
Un subiect aparent banal a avut menirea de a aprinde foarte mult spiritele în şedinţa de azi (16 noiembrie) a Consiliului Judeţean (CJ) Bihor. Este vorba despre modificarea Organigramei şi Statului de funcţii de la Filarmonica de Stat, un punct similar fiind şi cel aferent Teatrului „Szigligeti Szinhaz”. Adică ceva ce în plenul CJ s-a votat mereu cu unanimitate, de zeci de ori îm ultimii ani. Ei bine, de data asta, proiectele de hotărâre aveau aviz de nelegalitate din partea secretarului Carmen Soltănel (foto – arhivă), de situaţie profitând membrii grupului PNL. Care, de data asta, au venit în număr complet la şedinţă şi care au lăsat ca Executivul să se războiască cu fosta şefă a Serviciului Juridic, deşi în urmă cu nu foarte mult timp chiar şi ei s-au ciondănit cu Soltănel pe diverse teme.
Acum, tonul polemicii a fost dat de vicepreşedintele Ioan Mang care a observat că liberalii au respins proiectul cu organigrama de la teatrul maghiar. Înainte de a se ajunge la votarea proiectului similar vizând Filarmonica, liderul PSD Bihor le-a comunicat liberalilor că dacă reţinerea lor e generată de avizul de nelegalitate dat de secretarul judeţului, nu ar trebui să fie vreo problemă pentru că aceeaşi Carmen Soltănel a dat aviz de legalitate de ani de zile acestui tip de proiecte. Şi că, brusc, acum nu mai dă. De aici şi o concluzie a vicelui social-democrat: „…pentru că nu-i place de conducerea actuală a CJ”. De fapt, problema este numărul total de angajaţi ai forului judeţean, care include şi slujbaşii de la cele două teatre, respectiv Filarmonică. Adică, teoretic, un surplus faţă de numărul de vreo 560 de oameni aprobat de Instituţia Prefectului, în conformitate cu normele legale şi cu o anumită formulă de calcul. Plusul de 320 de oameni nu ar fi legal, potrivit avizului negativ dat de Soltănel. Doar că pare să fie o fractură logică: încă de la început, când instituţiile de cultură au fost preluate, toate, de CJ Bihor, s-a mers pe o derogare agreată de Ministerul Administraţiei.
Potrivit explicaţiilor date de Ioan Mang, Bihorul este unicul judeţ în care CJ are în subordine toate instituţiile de cultură, deci nu i se poate aplica numărul strict de 560 de angajaţi. Prin urmare, cum teatrele şi Filarmonica au nevoie de acei 320 de salariaţi, e normal ca aceştia să apară în structura generală a CJ Bihor. Un lucru acceptat, cu act doveditor, şi de Bucureşti, mai ales în condiţiile în care CJ nu a cerut niciodată bani de la centru pentru finanţarea instituţiilor de cultură. Pe scurt, ceea ce, timp de 7 ani (2010 – 2016) a fost legal în ochii lui Carmen Soltănel, în 2017 nu mai este. Replica secretarului judeţului, ca de obicei, a venit îmbrăcată în limbaj juridic şi prin citate din diverse legi şi Ordonanţe.
În cele din urmă, provocată şi de consilierul PSD Ioan Gheorghe Ţară (n.b.: fostul şef al Camerei de Conturi Bihor, deci un om care chiar cunoaşte legislaţie, mai ales în domeniul financiar), Soltănel a spus-o pe româneşte: avizul actual de nelegalitate a fost dat deoarece, din cauza noilor prevederi normative, de acum înainte doar funcţionarul public (adică secretarul) răspunde şi nu mai e caz de solidaritate cu consilierii judeţeni şi cu preşedintele CJ. Se poate traduce şi aşa: chiar dacă nu a fost legal până acum avizarea pozitivă a organigramelor prin care numărul total al angajaţilor subordonaţi CJ Bihor era peste cel maxim admis, nu s-a dar aviz de nelegalitate deoarece se instalase o cutumă, iar în caz de bai nu doar secretarul era tras la răspundere.
Atât vicepreşedintele Mang, cât şi consilierul liberal Dacian Foncea şi-au manifestat îngrijorarea cum că, după ani de zile în care s-a mers înainte cu o nelegalitate care a avut girul Juridicului şi al secretarului judeţului, s-ar putea să se ajungă la anumite represalii în caz că lucrurile au fost realmente în afara legii. Degeaba a prezentat viceliderul CJ şi hârtia cu derogarea (explicând că nu e posibil să se facă o lege pentru un singur judeţ, Bihorul fiind singurul asemenea caz), Carmen Soltănel o ţinea pe a ei. Iar eventuala nelegalitate ar putea duce, în opinia lui Ioan Mang, la desfiinţarea celor trei instituţii de cultură. Şi, desigur la concedierea tuturor celor 320 de actuali angajaţi. Tot liberalul Foncea a încercat să calmeze spiritele menţionând că, dacă tot se ajunge la o astfel de discuţie amplă, se poate lua în calcul şi ca „să dăm ceva, poate Primăriei Oradea”. În sensul preluării de către Municipalitate a unor activităţi culturale ce acum se află în grădina CJ Bihor.
„Dacă dăm, dăm tot. Nu putem da doar ceva. Iar dacă închidem, închidem tot, că Filarmonica nu poate funcţiona doar cu dirijor şi toboşar, iar teatrele nu pot avea doar sunetişti sau doar actori”, a spus Ioan Mang. Preşedintele PSD Bihor a înţepat-o pe Soltănel spunând în plen că nici Primăria Oradea nu ar putea prelua instituţiile căci ar trece şi ea de numărul maxim admis de Prefectură. „(Primăria) ar putea avea doar, eventual, un secretar care să nu îi dea avize de nelegalitate”, a conchis vicele de la judeţ, sugerând clar că secretarul de la CJ are o simpatie tot mai clară pentru PNL.
De altfel, voci din mediul politic nu exclud ca acest nou scandal să fi fost gândit pentru a încerca o destabilizare politică şi prin forţarea unor animozităţi legate de instituţiile de cultură. E simplu: dacă, prin absurd, se va ajunge la închiderea teatrelor sau / şi a Filarmonicii de Stat, ar apărea „salvatorul Bolojan” care ar prelua aceste entităţi şi le-ar arăta bihorenilor că tot PNL e soluţia şi la problemele culturale ale judeţului. După aproape o oră de dezbateri încinse pe acest subiect, propunerea PNL ca materialul aferent Filarmonicii să fie retras a fost acceptată de preşedintele Pasztor Sandor (n.b.: care a fost vizibil enervat de atitudinea secretarului Soltănel, femeia nereuşind să îl facă să înţeleagă de ce un proiect votat nenumărate ori fără niciun pâs devine, dintr-o dată, subiect de polemică uriaşă). Liderul CJ a supus la vot retragerea de pe ordinea de zi, iar o majoritate de 18 consilieri judeţeni au fost de acord.
Doar că problema nu a fost rezolvată.
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0