Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
nov. 13, 2017 Florin Coman Actualitate 0 1204 vizualizari
40 de copii și 20 de adulți din comunele Aușeu, Vadu Crișului, Măgești și Șuncuiuș au învățat în cadrul unui proiect desfășurat vineri și sâmbătă cum să depoziteze, să colecteze și să recicleze eficient deșeurile. După două zile ei au înțeles că precolectarea și depozitarea selectivă se face din propriile gospodării și că în tomberoanele de culoare galbenă se depozitează materialele din plastic și metal, în cel albastru, hârtie, iar în cel verde sticlă. În plus au aflat că deșeurile odată precolectate și depozitate selectiv pot fi reciclate atât de către ei cât și de către noile stații de tratare construite cu fonduri europene în județul Bihor. Proiectul ”Educație ecologică pentru tineri, principii de colectare selectivă și reciclare eficientă a avut două componente”. Prima a fost conferința cu titlul ” Depozitarea selectivă, reciclarea și valorificarea deșeurilor prin adoptarea unor principii de dezvoltare durabilă și protecția mediului”.
Au fost susținute prezentări cu teme axate pe reciclare și protecția mediului. S-a vorbit despre recipientele în care trebuie aruncate deșeurile și despre cum putem face compost din resturile biodegradabile. Reprezentantul firmei Europlast a expus celor prezenți recipientele produse de firma sa. În plus a sponsorizat școlile implicate în proiect cu un set de trei tomberoane pentru materialele reciclabile-galben pentru plastic și metal, albastru pentru hârtie și verde pentru sticlă. În paralel, levii școlii Gimnaziale Alexandru Roman din Aușeu, susținuți de prof. Popescu Ioana, au povestit celor prezenți despre bucuria și avantajul de a fi junior ranger. Colegii de la Școala Gimnazială nr. 1 Butan, împreună cu profesoara Lavinia Groza au punctat evenimentul prin mesajul „Vrem să trăim și să ne jucăm într-un mediu curat și sănătos!”. Susținătorii activităților de mediu de la Liceul Tehnologic Șuncuiuș, reprezentați de profesorul Toderaș Dumitru, au făcut o prezentare a activităților de educație ecologică desfășurate în școală. Gazdele, elevii Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, coordonați de profesoara Mariana Mălai au prezentat lucrarea „Compostul, îngrășământ natural pentru floarea din ghiveci”.
Tot elevii din Vadu Crișului au deschis și activitățile interactive. Cei prezenți au învăţat cum pot face un semn de carte sau diferite obiecte de décor din hârtie și carton reciclat. Al doilea atelier susținut de Asociația Unanimis Oradea a avut ca și scop utilizarea lemnului și a hârtiei. Copiii au construit cu ajutorul uneltelor o ramă de lemn în care au fixat o plasă de metal. În tot acest timp alți copii au pisat într-un mojar ziare vechi. Pasta rezultată a fost modelată în diferite forme și lăsată la uscat. Înainte de finalul conferinței, profesoara Mariana Mălai a făcut o scurtă prezentare de bune practici în educația pentru protecția mediului oferind ca și exemplu sera construită de elevi în curtea colegiului din Vadu Crișului. În cadrul study tur-ului de a doua zi elevii au făcut o vizită la Stația de Tratare Mecanico Bilogică din Episcopia Bihor. Aici, ei au aflat cum funcționează stația și cum ajung deșeurile să fie transformate în compost. Finalul zilei s-a încheiat cu o vizită prin Oradea și multă voie bună pe drumul de întoarcere spre casă.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0