Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
oct. 31, 2017 Andrei Şandor Actualitate, business 0 1521 vizualizari
Flancat de Werner Braun (preşedintele Clubului Economic German din Braşov), de Andreas Hart (şeful companiei germane Lucas Nulle) şi de vicepreşedintele Traian Bodea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat azi (31 octombrie) demararea procedurilor pentru punerea pe picioare a unui Centru de Excelenţă în sudură. La Cadea. Se porneşte de la ideea că este un clar deficit de forţă de muncă calificată, printre meseriaşii foarte ceruţi actualmente pe piaşa muncii numărându-se chiar sudorii. Pentru a putea „antrena” oamenii în vederea exercitării acestei meserii, CJ şi compania proprie de parcuri industriale pun temelia unei organizaţii neguvernamentale sub pavăza căreia va funcţiona o nouă entitate didactică în care va fi promovat învăţământul dual. Unul care are la bază know how-ul Şcolii Profesionale Germane „Kronstadt” din Braşov.
Preşedintele Pasztor a legat o relaţie cu cei de la Lucas Nulle în timpul mini-turneului de promovare a Bihorului, în primăvara acestui an. Venirea la Oradea a directorului Hart a prilejuit o prezentare mai amplă a ceea ce doreşte CJ în privinţa domeniului formării de specialişti în meserii cerute. Liderul de la judeţ spune că, mai nou, nu preţul atractiv al unui teren sau infrastructura pusă la dispoziţie sunt principalii magneţi pentru companiile occidentale, ci existenţa unei forţe de muncă adecvate. Marţi, la sediul CJ Bihor, a avut loc o conferinţă pe tema învăţământului dual, iar forul judeţean a şi semnat o declaraţie de intenţie privind înfiinţarea unei entităţi nonguvernamentale prin care să activeze o şcoală profesională nouă. Conceptul (preluat de la germani şi de la cei de la „Kronstadt”) ar putea fi implementat în decurs de doi ani. Iar firme interesate de parteneriatul cu CJ Bihor există deja. Pe de o parte, declaraţia de intenţie a fost semnată de reprezentanţii Selina, Gavella şi Auto Bara. De asemenea, conform celor precizate de Delia Ungur, preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Parcuri Industriale Bihor, s-au declarat interesate de parteneriat şi firme care „locuiesc” în Parcul Industrial Eurobusiness (al Primăriei Oradea). Este vorba despre 3 companii, însă doar două nume au fost pronunţate: Eberspaecher şi Faist Mekatronic. Dar în mod cert, spune Ungur, vor mai adera la proiectul CJ şi alţi agenţi economici din parcurile industriale operate de Municipalitatea orădeană.
O primă ţintă concretă a iniţiatorilor este dezvoltarea unui Centru pentru sudori, dar care se va putea dezvolta şi spre alte meserii. În funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii. Iar diplomele vor fi recunoscute, la început, doar în ţară. Decizie care a fost luată pentru a-i putea ţine acasă pe meseriaşii şcoliţi aici. Meseriaşi care, conform oficialilor, îşi vor găsi în mod cert un loc de muncă destul de bine plătit. Directorul Andreas Hart a explicat că se merge pe ideea unei şcoli de formare în domeniu sudurii, unde tinerii (dar nu numai ei) vor putea să-şi însuşească tainele meseriei corespunzător cu standardele internaţionale. „Sudura e o artă care poate fi însuşită cu sau fără talent”, a spus oaspetele german accentuând că vor fi utilizate concepte didactice eficiente şi moderne. Concret, elevii vor avea parte de posibilităţi de simulare a activităţii cu aparatură ce imită la perfecţie situaţiile reale, cu feedback automat care le va spune celor în cauză dacă au greşit, respectiv cum ar fi trebuit să procedeze pentru ca sudura să fie perfectă. Vor fi ore petrecute în „simulator” (foto – tpsweldtech.com, pentru ilustrare), dar şi încercări 100% live, cu aparatură de rigoare, costum de protecţie şi tot tacâmul.
Acest Centru va fi pus pe picioare în satul Cadea, la şcoala profesională de acolo, un loc în care au fost făcute investiţii majore în urmă cu nu foarte mult timp. Iar pentru cele necesare părţii de sudură (n.b.: această meserie fiind prioritară, conform rezultatelor discuţiilor dintre CJ Bihor şi companiile din judeţ), urmează ca firmele partenere să „cotizeze”. Încă nu se ştie cu cât. Dar se ştie că situaţia nu va putea trena foarte mult, căci se doreşte ca prima clasă a noii şcoli profesionale pe sistem dual să pornească la drum din anul educaţional 2018 / 2019. După parcurgerea tuturor fazelor birocratice (acreditare etc.). Se va preda în limbile română şi maghiară, dar va exista şi posibilitatea de a învăţa în germană şi engleză. Pe lângă Cadea, CJ Bihor şi Parcuri Industriale Bihor intenţionează să înfiinţeze şcoli profesionale (eventual axate pe alte meserii) în zona Aleşd şi zona Beiuş. În opinia lui Andreas Hart, prin demararea acestui Centru de sudori, atât investitorii germani, cât şi cei proveniţi din alte ţări vor fi şi mai atraşi de Bihor.
foto – blog.udemy.com
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0