Actualizat noiembrie 27th, 2024 2:35 PM
oct. 16, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1508 vizualizari
Un nou studiu de fezabilitate, comandat de Municipalitatea orădeană, este în proces de realizare. El se va referi la oportunitatea reabilitării unei părţi a vechiului CET de pe Şoseaua Borşului. Partea care funcţiona pe gaz şi care încă mai poate fi pornită în caz de nevoie. Viceprimarul Mircea Mălan a făcut precizări referitoare la acest subiect şi în cadrul deplasării pe teren, în urmăr cu câteva zile, atunci când a prezentat starea sistemului centralizat înainte de demararea sezonului rece 2017 / 2018 şi când a dat detalii despre momentul în care va putea fi pornit acest serviciu, în contextul lucrărilor din oraş.
Potrivit edilului, este luată în calcul şi varianta modernizării parţiale a CET-ului dezafectat, însă nu e deloc exclus ca analizele specialiştilor să arate că ar fi mai adecvat ca Oradea să achiziţioneze o a doua turbină. „Grupul 1, vechi de aproape 60 de ani, este fără randament, îmbătrânit. E nevoie de o decizie strategică: investim în retehnologizarea lui sau e mai bună varianta achiziţionării unei noi capacităţi care, practic, să înlocuiască acest grup I pentru a asigura energie termică în condiţii de iarnă şi în condiţii de temperaturi foarte scăzute”, a explicat Mălan.
Concret, Primăria aşteaptă acum răspuns la întrebări precum „cât ar trebui investit în vechea capacitate de producţie de la CET?”, „dacă această investiţie este sustenabilă?” şi, în caz că nu este ceva sustenabil / rentabil, „care este soluţia alternativă pentru ca sistemul de termoficare să funcţioneze cât mai performant şi cât mai eficient?”.
Conducerea administraţiei locale crede că ar fi mult mai bine ca din banii care ar urma să fie investiţi în modernizarea unei capacităţi vechi de producţie să fie mai degrabă achiziţionată o nouă turbină. Doar că, în lipsa unei linii de finanţare externă (nerambursabilă) pentru o astfel de achiziţie, a doua turbină va trebui cumpărată din banii Municipalităţii. Actuala turbină, care funcţionează în cadrul noii instalaţii de producere a energiei termice, a costat aproape 20 de milioane de euro.
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0