Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
oct. 05, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1470 vizualizari
Subiectul extrem de sensibil al sistemului centralizat de termoficare din Oradea e în mapa viceprimarului Mircea Mălan. Acesta a ieşit din nou pe teren, tot în plină perioadă de întrerupere a furnizării apein calde (n.b.: precum în vară, la un moment dat), de data asta pentru a arăta că lucrările sunt în curs, că ele se derulează în viteză şi că se merge înainte cu un proiect de peste 100 de milioane de lei. Este, practic, etapa a II-a a schimbării magistralelor din municipiu, firmele care au câştigat licitaţia asumându-şi să finalizeze înlocuirea celor aproximativ 15 kilometri de conducte în decurs de 10 luni de zile. Văzând în ce stadiu sunt lucrările în anumite zone ale urbei, e greu de crezut că, aşa cum zicea azi viceprimarul de Oradea, în data de 20 octombrie, situaţia va fi de aşa natură încât, dacă vremea o va cere, se va putea da drumul la încălzirea centrală în tot oraşul.
Pentru a puncta şi dificultăţile cu care cei de la Elsaco şi Energomontaj se confruntă pe teren, Mircea Mălan a descins cu presa în zona Parcului Brătianu. Mai exact pe str. Parcului şi pe str. Delavrancea. În cazul primei artere, partea grea a intervenţiei o reprezintă imposibilitatea de spargere amplă a carosabilului şi asta din cauză că ar fi afectată structura de rezistenţă a caselor de pe cele două părţi ale străzii. Aşa că se decopertează parţial, se secţionează uriaşele conducte vechi, ele fiind scoase bucată cu bucată prin unele „deschideri” ale vechiului canal tehnic. La fel, potrivit celor demonstrate la faţa locului, muncitorii au de a face şi cu scurgeri diverse de apă, din surse nu tot timpul uşor identificabile, astfel încât canalul tehnic este parţial sub apă. Stare care trebuie şi ea rezolvată.
Termenul final pentru terminarea şantierului în general este 27 noiembrie. Ca în alte cazuri, afirmă viceprimarul Mălan, în caz că ar veni o perioadă de frig în care nu se poate lucra, termenul va fi prelungit aferent. Dar edilul a ţinut să le transmită orădenilor că aceştia nu ar trebui să creadă că executantul lucrării de înlocuire a conductelor a tras chiulul şi începe doar acum să lucreze, în prag de pornire a încălzirii. Vicele a declarat că angajaţii firmelor nu au avut nicio zi de respiro nici măcar în perioadele caniculare ale verii. Accelerarea lucrărilor face ca, după cum a precizat Mircea Mălan, încă din 12 octombrie, dacă va fi necesar, în unele zone ale Oradiei va putea fi pornită încălzirea centrală, iar din 20 octombrie întreaga reţea va fi funcţională.
Reprezentantul Executivului Primăriei Oradea spune că ceea ce se întâmplă acum în oraş (n.b.: finanţarea necesară venind prin Programul Operaţional Infrastructură Mare) este cel mai ambiţios proiect de reabilitare a sistemului de termoficare din ultimii 27 de ani în România. „Vrem ca până în 2020 toate magistralele de modificat să fie schimbate, să finalizăm toate reabilitările pe reţeaua primară şi lucrăm acum la etapa a 3-a a proiectului de reabilitare. Încercăm ca din vara anului viitor să începem lucrările la această etapă”, a menţionat Mircea Mălan. Liberalul a reamintit că Municipalitatea noastră a atras cele mai multe fonduri europene care sunt consumate în investiţii pentru reabilitarea sistemului de termoficare.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0