Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
sept. 18, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1256 vizualizari
Ecologiştii români grupaţi sub umbrela Federaţiei Coalişia Natura 2000 protestează împotriva celor 36 de parlamentari ALDE şi PSD care au iniţiat un proiect de lege catalogat drept criminal la adresa Mediului. Practic, potrivit Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE), aleşii neamului „și-au propus să betoneze parcuri naționale și naturale, să deschidă exploatări ilegale în mijlocul ultimelor redute ale naturii sălbatice din România”. Şmecheria ar sta în modul de împachetare a propunerii: sub pretextul unor exploatări ale resurselor naturale.
„Prin acest proiect de lege cadrul legal al ariilor protejate este slăbit, permițându-se extragerea resurselor minerale chiar din inima celor mai sălbatice colțuri de natură ale României. Practic, sunt promovate activități distructive pentru mediu pornind de la „scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2017, erau aprobate prin hotărâre a Guvernului României, licențe de exploatare”, transmit cei de la Natura 2000, cărora li se alătură şi CRSE. În opinia ecologiştilor, o asemenea lege ar transforma parcurile naționale și naturale în „drumuri de acces pentru buldozere, excavatoare, basculante și TAF-uri”, iar „pădurile vor fi defrișate pentru a face loc șantierelor de extragere a pietrei, minelor de sare sau cărbune, sondelor de petrol și gaze naturale”. O altă temere a apărătorilor zonelor verzi este că „albiile râurilor vor fi înlocuite de șanțuri pline de beton pe unde vor trece conductele de apă minerală și magistralele de gaze naturale”.
Preşedintele CRSE, Florin Budea, spune că apelul la nevotarea acestui proiect a fost trimis şi parlamentarilor bihoreni. De menţionat că niciun demnitar din Bihor nu a semnat iniţiativa legislativă. De altfel, Budea precizează că s-ar aştepta ca aleşii din judeţul nostru „să voteze î,potriva acestei iniţiative legislative care contrazice însăşi raţiunea de a fi a ariilor protejate”. Comisia de specialitate din Senat a avizat favorabil proiectul, după care urmează, săptămâna viitoare, votul din plenul CAmerei superioare a Parlamentului. Dincolo de solicitarea ca aleşii bihoreni să nu aprobe aşa ceva, CRSE cere şi el Ministerului Mediului „să trimită un punct de vedere nefavorabil inițiativei prezentate mai sus”.
foto – romaniadacia.files.wordpress.com
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0