Actualizat noiembrie 26th, 2024 11:18 PM
sept. 07, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1838 vizualizari
Fără să scoată o vorbă despre regionalizare sau despre autonomie teritorială, preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, atacă Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR), un document stufos apărut pe „piaţă” încă din epoca Cioloş. Cum, în mandatul precedent, proiectul nu a apucat să intre în circuitul legislativ şi să fie supus dezbaterii în Senatul României, chestiunea a fost clasată. Iar potrivit cutumei, subiectul va reveni în această sesiune parlamentară. Tocmai de aceea, dar şi pentru că SDTR nu pare să fi suferit modificări de esenţă în timpul guvernării PSD / ALDE, senatorul Cseke atenţionează: Strategia este inacceptabilă, atât ca formă, dar mai ales ca fond. Ca formă, pentru că, spune parlamentarul bihorean, documentul conţinenu doar diverse studii şi argumentări, ci şi articole de ziar. Lucru cel puţin interesant pentru un text ce ar putea deveni lege. Cât despre conţinut, Cseke a declarat la Oradea că „viziunea” expusă este una care, dacă va fi adoptată, va fi nocivă pentru o serie de zone ale ţării.
Spre exemplu, în SDTR se pune accent pe abandonarea zonelor mai puţin dezvoltate, accentul căzând tot pe locurile care stau deja bine şi care au potenţial economic foarte mare. Iar UDMR doreşte tocmai reducerea până la eliminare, dacă e posibil, a decalajelor între părţile foarte dezvoltate şi cele mai sărace ale României. De asemenea, senatorul Cseke Attila a punctat că acelaşi document prevede o finanţare multianuală pe baze strategice. „Resursele vor merge spre zonele dezvoltate. Dar de unde banii?”, s-a întrebat liderul UDMR Bihor. Fostul ministru a menţionat că este prevăzută o alocare de 25 de miliarde de euro, până în anul 2023, de la bugetul de stat, iar o altă sumă, 22 de miliarde de euro, ar urma să provină de la bugetele locale şi judeţene. „Sunt convins că nimeni nu a întrebat primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. Şi nici Statul nu are aceşti bani!”, a mai spus liderul grupului UDMR din Senat.
Criticând din nou şi varianta (încă neschimbată a) categorisirii localităţilor, Cseke Attila (foto – maszol.ro) a amintit inclusiv de faptul că SDTR vine cu o metodologie unitară de evaluare a proiectelor pe care unităţile administrativ teritoriale le vor depune în vederea diverselor finanţări. Deci vor fi anumite punctaje din oficiu care vor face diferenţa din start, de exemplu între proiecte / oraşe care cer bani pe aceeaşi axă de finanţare. Într-o astfel de situaţie, Oradea ar fi în inferioritate din faşă faţă de Cluj-Napoca, municipiul de pe Someş având avantajul apartenenţei la o categorie de localitate superioară. Conform celor prezentate, sumar, de către senatorul Cseke, SDTR conţine „contradicţii foarte mari” şi se bazează pe o viziune cu care UDMR nu poate fi de acord. „Vom face sute de amendamente!”, a declarat preşedintele filialei bihorene a formaţiunii maghiare. Ameninţarea constă în faptul că aleşii Uniunii nu vor susţine în Parlament acest proiect de Strategie în caz că amendamentele nu vor fi luate în seamă. Adică este un bobârnac pe capul Guvernului PSD / ALDE, care beneficiază de sprijinul din legislativ al UDMR.
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0
nov. 26, 2024 0