Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 02, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 4104 vizualizari
Zilele cu căldură foarte mare pot afecta sănătatea oamenilor. Chiar şi pe cea a celor care nu suferă de vreo afecţiune. Iar cei care lucrează în domenii care cer prezenţă în aer liber sunt şi mai expuşi. Motiv pentru care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor reaminteşte ce prevede legislaţia în vigoare în materie de măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Principalele măsuri vorbesc despre reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de pauză în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Directorul executiv al ITM, Marius Rotar, spune că pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesară asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoană/schimb), asigurarea echipamentului individual de protecţie, dar chiar şi asigurarea de duşuri. „Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.)”, informează şeful ITM Bihor.
Sunt de menţionat şi măsurile pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme. Aici, pachetul cuprinde: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute, precum şi asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. De asemenea, se recomandă „trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme”.
În principiu, niciun angajator nu ar trebui să ia în derâdere aceste măsuri. Nerespectarea legislaţiei este sancţionată aspru, iar inspectorii de muncă vor desfăşura, în mod cert, controale. Reamintim că în această săptămână sunt în vigoare codurile galben şi portoclaiu de caniculă în toată ţara.
foto – francetvinfo.fr
iul. 15, 2024 0
iul. 12, 2024 0
iun. 18, 2024 0
nov. 27, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0