Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iul. 20, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1642 vizualizari
Propunere cel puţin interesantă a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Pasztor Sandor, presat în permanenţă de primarul Ilie Bolojan cu privire la reabilitarea fostei Policlinici Mari de pe str. Republicii. Joi, 20 iulie, şeful de la judeţ a recunoscut public: NU sunt bani pentru reabilitarea imobilului de patrimoniu câştigat definitiv şi irevocabil în instanţă, în urmă cu peste o jumătate de an. Practic, fără să dea cifre concrete, Pasztor a declarat că reabilitarea clădirii ar costa de două ori mai mult decât construirea de la zero a unui sediu administrtiv de aproximativ 2.000 mp, proiectat după necesităţile CJ. Imobilul de pe str. Republicii a fost de mai multe ori descris drept o „ruşine” de către primarul Ilie Bolojan, care nu scapă nicio ocazie să-i arate obrazul liderului CJ, acuzându-l de delăsare în condiţiile în care centrul oraşului îşi schimbă faţa(da) prin renovările iniţiate de administraţia locală. Departe, însă, de a nu fi interesat de soarta clădirii, preşedintele CJ Bihor spune că a identificat două modalităţi de a rezolva problema clădirii „pansate”.
O primă soluţie, considerată cea mai bună (şi pentru Municipalitate), ar fi un fel de troc: CJ renunţă la imobil în beneficiul Primăriei, iar aceasta din urmă să-i dea la schimb fostele cinematografe Libertatea (din Palatul Vulturul Negru) şi Transilvania. De asemenea, Pasztor Sandor caută înţelegere şi în privinţa sucursalelor din Oradea ale Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, două dintre ele fiind găzduite în spaţii aparţinând de Primărie. Şi pentru care nu e exclus să trebuiască să fie plătită chirie, cu toate că a funcţionat timp de ani lungi varianta contractului de comodat. Ideea lui Pasztor este că printr-un astfel de schimb de imobile ar câştiga şi oraşul (care s-ar alege cu clădirea fostei Policlinici, iar Primăria ar putea să se ocupe de ea şi ar rămâne cu un frumos imobil de patrimoniu), dar şi CJ pentru că actul cultural din Oradea ar putea fi mai bine gestionat (n.b.: instituţiile de cultură sunt în subordinea CJ Bihor). Deci ar putea fi utilizate cu folos cele două foste săli de cinema din centru.
Cealaltă variantă posibilă, în caz că Primăria Oradea nu se va arăta dispusă la un astfel de troc, ar fi scoaterea la vânzare a clădirii în cauză. Pasztor Sandor a precizat că ar fi vorba despre o tranzacţie promovată inclusiv la nivel european pentru a se încerca valorificarea la maximum a imobilului. Iar banii obţinuţi ar fi dirijaţi spre proiectul de construire a unui nou sediu administrativ pentru Consiliul Judeţean. De menţionat că, pentru că este vorba despre o clădire monument istoric, în caz de scoatere la vânzare, dacă Ministerul Culturii nu va dori să o achiziţioneze, tot Primăria Oradea va avea prima drept de preemţiune. Dar atunci nu va mai trebui să dea ceva la schimb. Doar să plătească banii.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0