Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
iul. 04, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1995 vizualizari
Arătând că arcul guvernamental vrea să adopte măsuri fiscal – bugetare haotice numai pentru că PSD şi ALDE şi-au dat seama că au ajuns cu bugetul la „limita suportabilităţii” din cauză că au mărit salariile bugetarilor fără restructurarea sistemului şi pentru că nu au iniţiat investiţii publice serioase, liberalii critică dur principalele idei noi ale Guvernului României. Marţi, 4 iulie, la Oradea, prim-vicepreşedintele PNL, Ilie Bolojan, a arătat că sunt pe calea de a fi adoptate anumite măsuri care vor creşte povara fiscală pe firme şi vor destabiliza economia. Pe lângă aspectele legate de majorările salariale, pe care le compară cu un tăvălug greu de oprit, Bolojan a precizat că România nu stă bine deloc nici la absorbţia de fonduri europene. Asta mai ales deoarece România e (din nou) rămasă în urmă: autorităţile de management nu sunt acreditate toate, iar ghidurile nu au fost încă finalizate. „Stăm mai prost decât în anul 2010”, spune liderul PNL Bihor cu menţiunea că ar fi trebuit să fim mai avansaţi în această etapă de finanţare. Ilie Bolojan (foto) atrage atenţia că creşterea economică cu care se laudă Puterea de la Bucureşti este bazată aproape exclusiv pe consum, iar veniturile suplimentare de la buget nu se duc în investiţii publice, ci în majorări salariale şi în ajutoare sociale. Nici posibilitatea renunţării la Pilonul 2 de pensii nu este privită cu ochi buni de liberali, şeful filialei bihorene văzând în această posibilitate doar o variantă de creştere a veniturilor centrale.
În analiza transmisă azi la sediul PNL Bihor, Ilie Bolojan a prezentat şi câteva efecte posibile ale măsurilor din noul program de guvernare. În primul rând, cel mai criticat aspect este cel al înlocuirii impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri. Practic renunţarea la cota unică actuală de 16%. În opinia liberalilor, PSD justifică „populist” această idee aruncând vina pe multinaţionalele care reuşesc – prin procedee permise de legislaţia română! – să plătească impozite diminuate, „exportând” de fapt o parte semnificativă a profitului. Aşa se ajunge la o stare de fapt cunoscută de ani de zile: unele asemenea mari companii cotizează mai puţin la Statul Român decât firmele cu capital autohton. În opinia PNL, dacă această măsură cu impozit pe cifra de afaceri se va aplica, acest lucru se va răsfrânge asupra tuturor firmelor din ţară. „În loc ca PSD să caute soluţii la cauze, se caută rezolvarea efectelor”, spune Ilie Bolojan şi avertizează: firmele vor fi expuse la creşteri substanţiale de impozite, deci multe riscă să dispară de pe piaţă. De asemenea, nefiind un bir deductibil, firmele noi vor avea mult de suferit deoarece există posibilitatea ca în plină perioadă de start-up să aibă de dat la Stat tot eventualul profit sau chiar mai mult decât profitul înregistrat. „Este o formă de impozitare care nu se practică nicăieri; ar fi o gravă eroare aplicarea acestei măsuri”, spune Bolojan.
Prim-vicepreşedintele PNL critică şi modelul după care Guvernul PSD / ALDE ar majora salariul minim pe economie. Adică diferenţiat pentru cei fără studii superioare (2.000 de lei din 2018) şi pentru cei cu studii superioare (2.300 de lei în 2018). Criticile vin în paralel cu afirmaţia că salariul minim trebuie majorat în contextul în care în România avem în continuare cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Potrivit lui Bolojan, creşterea ar trebui să urmărească starea reală a economiei şi productivitatea. Liberalul spune că măsura dorită de PSD nu are la bază niciun studiu de impact, iar implementarea ei ar pune o presiune enormă pe firme. Unele vor putea creşte anvelopa salarială şi se vor descurca, dar altele vor avea probleme, consideră primarul de Oradea. În cazul din urmă, „fie vor fi concedieri, fie nu vor putea fi crescute salariile persoanelor calificate”, a declarat Ilie Bolojan. Situaţie în care se va asista la un amplu fenomen de migraţie a personalului calificat.
Cât despre impozitul pe venitul global la pachet cu depunerea de declaraţii de patrimoniu din partea cetăţenilor, viceliderul PNL crede că va fi cel puţin greu de pus în practică. Bolojan spune că este o versiune nouă a mult discutatului impozit pe gospodărie, însă va fi ceva extrem de greu de gestionat. Dar şi de realizat mai ales de către cetăţeni din domeniul rural care, până acum, nu au completat niciodată asemenea declaraţii. Şi din nou, precizează prim vicele Ilie Bolojan, impactul măsurii nu a fost calculat.
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0