Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 19, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 4604 vizualizari
Moment ieşit din comun la Cetatea Oradea, unde ieri (18 iunie) a fost organizată o proiecţie. „Diapozitivele” au fost realizate de Remnus Toderici, fotoreporter al cotidianului Crişana, în cele două săptămâni petrecute în Cuba. S-a întâmplat în primăvara acestui an, iar aparatul foto al colegului nostru a avut ce imortaliza într-o ţară a contrastelor, o ţară exostică în care sărăcia tipic comunistă se îmbină cu privelişti minunate, cu oameni plini de chef de viaţă şi cu scene parcă scoase din unele filme americane cu spioni din perioada Războiului Rece. Un conflict care doar recent a fost dezamorsta, nouya conducere a Cubei arătând ceva mai multă deschidere inclusiv în privinţa americanilor mult urâţi de regimul Castro.
Ieri după masă, în sala aleasă pentru proiecţie s-au adunat foarte mulţi oameni dornici să vadă ce a „cules” obiectivul lui Remus. Doar câţiva dintre cei prezenţi s-au mai putut lăuda cu o experienţă similară în Caraibe, aşa că explicaţiile fotografului aventurier au fost precum o lecţie deschisă despre o altă lume. Una în care arhitectura comunistă, dar şi seculară uimesc la fel de mult ca starea de paragină în care anumite clădiri frumoase se află acum. Ce de lucru ar avea o administraţie Bolojan în cel puţin o parte a Havanei! Acolo să vedeţi program de reabilitare a faţadelor. Remus Toderici a povestit despre deschiderea oamenilor punctând inclusiv că un trecător poate vedea fără prea multă trudă ce are cubanezul din capitală în casă la el, uşa de intrare a locuinţei fiind mai mereu deschisă.
Fotograful orădean a surprins şi viaţa de noapte a zonei în care locuia. Dar nu este vorba despre cluburi şi discoteci (cel puţin nu acolo, în acel cartier), ci despre faptul că socializarea nocturnă (când temperatura aerului e ceva mai amicală) se face în zone publice mai ales deoarece numai acolo se poate conecta omul la internet. Cubanezii au două monede naţionale: una numai pentru ei, iar cealaltă care e convertibilă. Iar Isărescu al lor a decretat că acea monedă este la acelaşi nivel cu euro. Nu-i de mirare că Remus a trecut şi prin calvarul financiar de a plăti 15 euro pentru un fel de mâncare. Dar într-un restaurant amenajat într-o casă personală a unui cetăţean din Havana, vizitatorul din România a descoperit un cubanez care ştia ceva despre spaţiul carpato-danubiano-pontic. Omul fusese pe la noi la începutul anilor 70. Drept dovadă, el a desfăcut un afiş al unui concert din una din serile petrecute la noi.
Fotograful a avut ocazia să imortalizeze şi peisaje din afara capitalei. Aşa cum el însuşi recunoaşte, a fost călătoria vieţii lui (de până acum). Nu se ştie niciodată ce mai urmează. Până una alta, evenimentul din Cetate a fost udat şi cu Cuba Libre, asta pentru ca oaspeţii lui Remus să guste un pic de savoare specifică ţării în care au fost făcute pozele.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0