Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 12, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 2780 vizualizari
Subfinanțarea generală a Sănătății din România are repercusiuni și asupra spitalelor descentralizate de la Oradea. Flancat de dr. Gheorghe Carp (viceprimar), dr. Hadrian Borcea (șeful UPU Oradea) și managerul Ovidiu Pop de la Spitalul Municipal, primarul Ilie Bolojan a anunțat azi (12 aprilie) un set de măsuri prin care se dorește, pe de o parte, reducerea cheltuielilor de personal, iar pe de altă parte majorarea veniturilor unităților gestionate de administrația locală. Conform edilului, în cursul acestei luni, Comitetele Directoare ale celor două spitale (Municipalul și Județeanul – proaspăt comasat cu Maternitatea) au sarcină să facă o evaluare la sânge a personalului. Mai exact, se urmărește modul de alocare a diverselor sporuri care se mai acordă în domeniul sanitar: „Avem secții unde se beneficiază de sporuri de până la 100% și trebuie văzut cum se dau aceste sporuri, dacă ele pot fi eventual reduse sau dacă tot personalul care astăzi beneficiază de sporuri trebuie să le mai primească sau nu”, spune primarul Bolojan dând și exemplu Secției de Pneumoftiziologie, unde poate nu toți angajații ar trebui neapărat să beneficieze de sporurile date celor care intră în contact cu bolnavii de TBC, ci doar cei cu risc real de contaminare.
Personal în plus la laboratoare
Altă măsură pentru reducerea anumitor cheltuieli ar fi analiza personalului din punct de vedere al încărcării. Explicații: în urma fuziunii dintre spitale, există compartimente care s-au trezit cu personal supradimensionat, cum ar fi laboratoarele. „La Spitalul Municipal, din 3 laboratoare vom avea unul pivot și încă 2 mai mici în locațiile celelalte, iar la Spitalul Județean din 2 laboratoare vom avea un singur laborator”, a declarat Ilie Bolojan, recunoscând că de pe partea de laborator urmează aproape sigur concedieri în perioada imediat următoare. La solicitarea bihorstiri.ro, șeful Primăriei a precizat că încă nu s-a făcut o estimare a numărului total de angajați care ar putea fi ați afară, dar că, în ceea ce privește Spitalul Județean, va fi vorba cel mai probabil de vreo 10 oameni. Analizele și deciziile Comitelelor Directoare vor fi disemnate șefilor de secție, iar aplicarea măsurilor se va face după consultarea și cu Consiliile de Administrație de la cele două mega-spitale orădene.
Faceți bani!
Majorarea veniturilor pare să fie un alt deziderat pentru conducerea urbei în materie de funcționare mai eficientă a spitalelor. Potrivit statisticilor prezentate de Bolojan, în acest moment numai Spitalul Județean realizează încasări în plus „din activități care nu necesită un efort managerial”, susține primarul, amintind și că de când cu unificarea spitalelor, computer tomografiile nu se mai fac la clinici private, ci toate la Spitalul Județean, banii rămânând în sistemul public. Totodată, deși a anunțat concedieri din această aripă a activității, edilul-șef liberal se gândește la activitatea de laborator ca la una din care se pot face încasări frumoase. Chiar dacă tarifele practicate vor fi mai mici decât în alte părți. „Astăzi realizăm foarte puține venituri, cu toate că avem aparatură foarte bună și personal suficient”, afirmă Ilie Bolojan, acuzând o mixtură de interese.
Prețuri mai bune decât la privați
„În fapt ce se întâmplă: un pacient vine în ambulatorul unui spital public, iar medicul de acolo îi dă o trimitere să-și facă analizele la o companie privată. Noi îl punem pe pacient să plătească o sumă de bani, când această sumă ar putea fi jumătate, iar analizele ar putea fi făcute la laboratorul spitalului. Datorită unui melanj de interese publice și private acest lucru nu s-a putut face, dar îl vom impune de acum înainte!”, spune primarul. Ca pas imediat, conducerile celor două spitale municipale se vor pune de acord privind tarifele care să fie cu până la 40% mai mic decât sumele cerute de privați, implementarea acestui plan putând anula intenția de concediere a personalului de laborator care acum pare să fie în surplus.
„Hotel” și coplată pentru medici
Spitalele administrate de Municipalitatea vor mai putea scoate bani și din alte facilități pe care să le ofere pacienților: saloane speciale (rezerve) „la tarife rezonabile”, dar și diferite sisteme de coplată. Concret, primarul Ilie Bolojan țintește din nou doctorii: „Avem medici care sunt asaltați în ambulatorii sau care nu fac ambulatorii, dar care ar putea să facă și în sistemul public și cu o coplată modică – 10 lei, 20 lei, 30 lei – ar putea să ofere servicii bihorenilor/orădenilor, la tarife rezonabile de care să beneficieze și medicul respectiv”. Altfel spus, așa cum se întâmplă în unele țări europene, o parte a sumelor astfel încasate ar merge direct în buzunarul doctorului.
Setul de măsuri trebuie definitivat, prezentat și discutat cu cei din sistem în cursul lunii aprilie, după care Primăria le va anunța public, urmând să le aplice de la data de 1 mai. Imagini de la conferința de presă de azi (inclusiv o trecere în revistă a lucrărilor aflate în derulare la Spitalul Municipal) pot fi văzute în fotografiile de mai jos.
[nggallery id=97]
ian. 08, 2017 0
ian. 07, 2017 0
iun. 26, 2016 0
apr. 02, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0