Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
apr. 30, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Muzică 0 8068 vizualizari
Foarte frumos. Așa aș caracteriza, dacă aș avea voie să folosesc doar două cuvinte, spectacolul muzical dat sâmbătă (29 aprilie) de muzicienii maghiari care alcătuiesc Des Andras Trio. A fost antepenultimul act al seriei de 10 concerte dedicate Pământului, împerecherea de aseară fiind perfectă. Subiectul propus de organizatorii de la Posticum s-a mulat perfect pe albumul proaspăt al formației din Ungaria. el se cheamă „Gardening” și tocmai ce fusese scos pe piață.
În ideea că, primăvara, întreaga lume se regenerează, introducerea pentru concert a fost făcută de organizatorul de evenimente Nemes Istvan, care a evocat în câteva cuvinte modul în care oamenii din diferite culturi se raportau la acest moment al anului. Desigur, gazda de la Posticum nu a putut să cu coreleze tema abordată de cele 10 concerte cu subiectul albumului Des Andras Trio, care se bazează fix pe cele 4 elemente originare. Liderul trupei, percuționistul absolvent de Academia „Liszt Ferenc” a preferat să lase muzica să vorbească în locul lui. Dar publicul era deja pus pe jar de vorbele lui Nemes, care a atenționat că, de data asta, nu va fi concert în două reprize, băieții urmând să interpreteze integral albumul „Gardening”. Așa cum a fost el înregistrat, fără pauze între melodii. Veste mai bună nici că se putea pentru fanii de jazz, a asculta un asemenea album fiind un deliciu chiar și în condiții de stat acasă, în fotoliu, cu căștile pe urechi. Dar când artistul vine și redă „mot-a-mot” cele imprimate, e și mai interesant!
De câte ori mă gândsc la seria „Sounds Of The Earth” a celor de la Centrul Posticum și la ideea muzicii îmbinate cu cele 4 elemente antice, instantaneu, îmi vine în minte numele trupei Earth Wind & Fire. Evident, nu e aceeași muzică. În concertul de sâmbătă, presupunând că recitalul a fost compus din 4 bucăți întrepătrunse – aferente pământului, aerului, focului și apei – oricare parte putea fi pusă lângă câte o denumire a celor 4 elemente originare.
Dovedind o foarte bună cunoaștere a unor intrumente de percuție nu foarte ordinare, Des Andras a fost motorul ritmic al spectacolului, alternând șuieratul domol al suflării sare, cu lovituri în sumarul set de tobe pe care l-a avut în față și cu alte „device”-uri făcătoare de „gălăgie”. Inclusiv palmele au fost transformate, la un moment dat, în instrumente adevărate. Un deliciu pentru cei prezenți. Întregul material a fost acompaniat în mod profesionist de chitariștii Fenyvesi Marton și Toth Istvan. Aceștia, cu cele două chitare acustice care au scos sunete clare ca apa izvoarelor de munte, au completat pe partea melodică albumul „Gardening” în varianta live de la Oradea.
Teme muzicale recurente, încetiniri și reaccelerări, stopuri neașteptate și combinații ritmice inventive. Dacă în peisaj ar fi fost și o harpă (de altfel stilul permitea și așa ceva…), te puteai crede la un concert al lui Andreas Vollenweider. Sentimentul din timpul recitalului din 29 aprilie a fost, pentru subsemnatul, similar cu cel pe care l-am avut mereu ascultând albume precum „Caverna Magica” sau „Book Of Roses”. Dar cele două chitare acustice aduceau aminte și de atmosfera creată de corifeii McLaughlin / De Lucia / Di Meola. Anumite părți ale albumului „Gardening” al celor de la Des Andras Trio băteau și spre câteva celebre realizări jazz/fusion din anii ’70. Adică ceva complex, foarte bine pus cap la cap și care, în mod cert, va avea succes în celebre săli de spectacol de gen din Europa și Statele Unite ale Americii.
Urmează ca la Centrul Posticum să apară, în 13 mai, Mizsei Zoltan alături de invtații săi. După care, 21 mai va însemna încheierea ciclului dedicat Pământului. Însă vor mai fi (minimum) 3 ani cu asemenea suite de concerte, aparent foarte gustate de cei aproximativ 50 de iubitori locali (și loiali) ai genului, care se adună de fiecare dată în sala de pe str. Teiului.
mai 17, 2017 0
apr. 26, 2017 0
apr. 17, 2017 0
mart. 31, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0