Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 18, 2017 Andrei Şandor Actualitate, business 0 3252 vizualizari
Numărul de accidente de muncă înregistrat precum și gravitatea acestora sunt factorii determinanţi pentru a continua și intensifica acțiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor anunţă controale serioase în domeniul construcţiilor, principalul aspect vizat fiind modul în care angajatorii realizează, în șantierele temporare și mobile, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Echipele de control vor fi extrem de atente la chestiunile legate de prevenirea căderilor de la înălţime. Potrivit inspectorului-şef Marius Rotar, este vorba despre o campanie naţională în doi timpi: „prima etapă se va desfășura în luna aprilie 2017, constând în informarea principalilor actori din județ cu activitate în domeniul construcțiilor privind modul de derulare a campaniei și tematica abordată, iar a doua etapa constă în verificarea prin acțiuni de control la angajatori a modului de implementare a prevederilor legale care au făcut obiectul campaniei, în perioada mai – noiembrie 2017”.
În buna desfăşurare a demersurilor din acest an, cei de la ITM se bazează pe date culese din cazuistica aferentă anului 2016. Ca deficienţe întâlnite în urma controalelor efectuate anul trecut, şeful ITM Bihor vorbeşte despre probleme organizatorice (ex.: nerealizarea de către angajatori a evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor sau neîntocmirea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, respectiv neefectuarea instruirii şi a controalelor medicale corespunzătoare a lucrătorilor) şi probleme tehnice. Acestea din urmă sunt mai numeroase: lipsa amenajărilor şi dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol şi a altor pericole, neutilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide, suficient de înalte dotate cu mână curentă și protecție intermediară, platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări. De asemenea, conform celor spuse de Rotar, s-a constatat folosirea de schele şi scări incomplete, instabile şi neasigurate împotriva deplasărilor involuntare, dar şi neasigurarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor împotriva prăbuşirii malurilor. În acelaşi timp au fost şi cazuri în care lucrări de demolare au fost făcute fără a avea proceduri corespunzătoare şi fără asigurarea supravegherii acestora de către persoane competente.
De altfel, în data de 28 aprilie, cu ocazia Zilei internaţionale a securităţii şi sănătăţii in muncă, la ITM Bihor va avea loc o sedinţă de conştientizare privind elementele de desfăşurare a acţiunii de informare şi control din 2017.
foto – planetesante.ch
oct. 07, 2024 0
aug. 13, 2024 0
iul. 16, 2024 0
iun. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0