Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
feb. 17, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 2159 vizualizari
Împreună cu Asociația Sportivă Aqua Crisius și cu cei de la Milvus, respectiv firma Pro Aqua Cefa, Consiliul Județean (CJ) Bihor este custode al Parcului Natural Cefa (PNC). În urma scoaterii la mezat a acestei zone, echipa din care face parte CJ a câștigat dreptul de adminstra PNC după vreo doi ani de zile în care nu a existat custode. Potrivit președintelui Pasztor Sandor, este o premieră națională ca o instituție publică precum CJ să colaboreze sub această formă cu entități private neguvernamentale în scopul prezervării mediului înconjurător. Pentru o cât mai eficientă activitate, există deja un angajament bugetar de 8,5 milioane de lei pentru următorii 10 ani.
Intenția prezentată vineri, 17 februarie, de către Pasztor și ceilalți reprezentanți de la entitățile partenere este ca în termen de 6 luni să fie elaborat un plan de management pentru PNC, zonă care face parte (și) din Parcul Național Koros – Maros (Ungaria). De asemenea, finanțarea – care a însemna aproximativ 800.000 – 900.000 de lei pe an – ar urma să provină în mare parte din fonduri europene (ex.: Programul RO-HU).
Răzvan Dumbravă de la Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor a declarat că, de fapt, planul de management trebuie definitivat în decurs de doi ani de la semnarea contractului de custodie și că Programul Operațional Infrastructură Mare oferă soluții de finanțare pentru cele necesare a se realiza în Parc. Primul pas va fi depunerea unui plan de acțiune structurat pe mai multe axe. Printre acestea se numără cea legată de limite, informare și acces, cea privind turismul responsabil și cea aferentă relațiilor cu comunitățile locale din zonă. Dmbravă spune că se vrea dezvoltarea unui turism responsabil față de mediu, scopul princopal fiind conservarea mediului. Urmează ca în PNC să activeze cel puțin 6 rangeri, dar și să fie derulate activități educative și de conștientizare.
În numele Asociației Aqua Crisius (o entitate cu experiență multă în materie de gestionare de arii naturale protejate), Andrei Togor a menționat că această organizație a încercat de două ori să obțină custodia zonei, însă nu s-a reușit. Grație conlucrării entităților implicate, lucrurile par să plece într-o direcție bună. Togor a prezentat o serie de particularități ale florei și faunei din Parcul Natural Cefa, cu precizarea că sunt câteva sute de specii de plante și tot câteva sute de specii de animale care coexistă acolo.
Ca pată de culoare, președintele CJ, Pasztor Sandor, a menționat că în PNC, în afară de pelicani, trăiesc toate speciile de păsări care pot fi întâlnite în Delta Dunării. De asemenea, business-ul privat al celor de la Pro Aqua (parte a structurii de custodie) nu va avea de suferit. În același timp, satisfăcând curiozitatea presei, liderul CJ a declarat că, cel mai probabil, în vara anului 2017, Parcul nu va fi vizitabil.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0