Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
feb. 09, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 1488 vizualizari
Considerat un „document vital pentru Municipiul Oradea” de către primarul Ilie Bolojan, Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) conține acele inițiative de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) care ar putea primi bani europeni nerambursabili în perioada de până în 2020. Majoritatea sunt proiecte despre care, în ultimul an de zile, conducerea Municipalității a vorbit deja în conferințe de presă (ex.: pietonalizări, pasaj rutier subteran în zona Parcul Traian-str. Aleea Ștrandului, extinderea rețelei de tramvaie, un nou pod peste Crișul Repede în zona Clubului Constructorul, Muzeul Francmasoneriei, extinderea UPU de la Spitalul Județean, zona verde de pe str. Barcăului etc.). Suma totală vizată de Oradea este de 36,14 milioane de euro.
Noutatea expusă miercuri, 8 februarie, de către edilul-șef este că SIDU ar putea avea o formă finală care să conțină și proiecte ale altor actori publici sau privați. De exemplu Consiliul Județean Bihor sau companii care ar accesa bani europeni pe POR. Pentru ca administrația locală și ceilalți eventuali doritori să nu se încaleze, Municipalitatea organizează dezbateri / discuții pe grupe de lucru. Cinci la număr. Și anunță calendarul acestor discuții premergătoare unei mega-dezbateri care va prefața finalizarea efectivă a SIDU înaintea depunerii documentului care este „o condiție pentru a primi finanțări europene” în următoarea perioadă.
În colaborare cu Zona Metropolitană Oradea, cele 5 grupuri de lucru au fost împărțite astfel: 1 – Dezvoltare economică și dezvoltare metropolitană, 2 – Infrastructură locală și administrație publică, 3 – Eficiență energetică / Mediu / Sănătate, 4 – Turism / Cultură / Sport, 5 – Educație și Dezvoltarea Resursei Umane.
Primarul Ilie Bolojan speră ca, prin intermediul presei locale, această informație să ajungă la cât mai mulți cetățeni interesați de cum anume vede administrația locală dezvoltarea orașului și a Zonei Metropolitane Oradea și pentru ce proiecte se dorește atragerea de fonduri externe. Scopul mediatizării ar fi ca dezbaterile / discuțiile premergătoare depunerii SIDU (probabil în cursul acestei primăveri, astfel încât cel târziu peste un an să poată începe tragerile aferente implementării proiectelor) să aibă parte de o prezență cât mai mare a cetățenilor. Deci aceștia să se implice mai mult decât până acum, când, așa cum se relatează deseori în presă, la dezbateri sunt mai mulți ziariști decât alți cetățeni. Sau, și mai rău, nimeni nu participă!
Prima discuție va avea loc în data de 15 februarie, când în sala mare a Primăriei, începând cu ora 14, se va aduna grupul de lucru nr. 1. Apoi, tot acolo, în 17 februarie (de la aceeași oră), cei interesați de grupul de lucru nr. 2 vor putea fi prezenți, iar 20 februarie (ora 14), va fi ziua în care vor fi abordate subiecte legate de domeniile de activitate ale grupului de lucru nr. 3. Penultima întrunire e programată pentru 22 februare (același loc, aceeași oră), pe rol fiind grupul de lucru nr. 4, iar cea din urmă adunare va avea loc în 24 februarie (ora 14), cu grupul de lucru nr. 5.
Lista proiectelor propuse pentru SIDU poate fi descărcată și consultată.
iul. 19, 2024 0
nov. 08, 2023 0
oct. 03, 2023 0
apr. 28, 2022 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0