Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
ian. 11, 2017 Andrei Şandor Actualitate 0 5430 vizualizari
Zeci de oameni s-au adunat ca la un spectacol, miercuri (11 ianuarie), pe Podul Intelectualilor, pe o parte a malului stâng al Crișului Repede și în special pe aleea principală din Parcul Libertății. Forțele de intervenție ale ISU „Crișana” au fost acolo în urma unui apel primit prin 112, cel care a sunat după ajutor semnalând dispariția în apele glaciare ale râului a unei persoane. Nu se știe nici la această oră dacă presupusa victimă a alunecat în apă din cauza apropierii prea mari de marginea malului sau dacă a fost un gest premeditat.
Cert este că, după aproape 2 ore de încercări dramatice, pompierii orădeni – coordonați de șeful ISU, col. Sorin Caba – au fost nevoiți să abandoneze căutările. Straturile multiple și foarte groase de gheață care acoperă Crișul pe quasi toată lățimea fac imposibilă găsirea unui trup neînsuflețit. Căci este foarte clar că, dacă
într-adevăr cineva a căzut / sărit în apă pe această vreme, după atâta timp petrecut sub apa înghețată, respectivul om poate fi considerat mort.
Din start a fost evident că va fi nevoie de o acțiune complexă. Condițiile meteo și locul în care a trebuit căutat presupusul corp neînsuflețit înghițit de apa curgătoare au făcut ca ISU „Crișana” să trimită la locul cu pricina (malul drept al Crișului Repede, în aval de Podul Intelectualilor) și echipajul de scafandri. Unul dintre ei, mai întâi cu ajutorul unei plute speciale asigurate de pe mal de colegii salvatori, a mers pe suprafața înghețată a apei pentru a se apropia de un punct în care, chipurile, persoana dispărută ar fi fost zărită ultima oară. Scafandrul orădean a avut de furcă cu gheața, descoperind că aceasta e multistratificată și groasă, necesitând, eventual, unelte pentru a fi spartă pe alocuri pentru o mai bună vizibilitate.
A intrat pe albie și celălalt scafandru, într-o barcă pneumatică, încercând să depisteze corpul căutat băgându-și capul sub apă, echipat cu masca specială. Nimic la „orizont”. Pompierii au decis să încerce înaintarea pe râu în jos, spărgând în măsura posibilităților gheața de pe Crișul Repede pentru a-și asigura spațiu de manevră. Din nefericire, prea puțin au putut realiza din plan având în vedere gradul extrem de ridicat de solidifcare a apei. Nici cu cangea, nici cu târnăcopul nu s-a reușit spargerea suficientă a straturilor de gheață.
Comandantul ISU, col. Sorin Caba, a decis să fluiere finalul căutărilor în speranța că vremea se va încălzi, că gheața se va topi și că se va putea interveni în condiții mai bune peste câteva zile. Există și o mică posibilitate ca trupul persoanei căzute în Crișul Repede să apară undeva prin zona Podului Sf. Ladislau, dar salvatorii cred mai degrabă că, dacă există o victimă, aceasta va fi rămas înțepenită în albie, poate printre crengile / rădăcinile copacilor care se află foarte aproape de mal.
Cei care au urmărit azi scenele de pe Crișul Repede au putut constata pe viu cum e atunci când salvatorul poate fi și el în pericol, unul dintre scafandri alunecând în apa rece înainte de a fi asigurat, în timp ce testa cât de stabilă este gheața. Angajatul de la ISU „Crișana” a fost, desigur, scos rapid pe uscat, și-a finalizat echiparea și asigurarea în vederea continuării misiunii și a mers înainte cu sarcinile sale.
oct. 31, 2024 0
aug. 06, 2024 0
mai 14, 2024 0
mai 09, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0