Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 03, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2024 vizualizari
Lupta politică din Bihor ia forma unui meci de ping pong în care adversarii își trimit mingi sub forma de comunicate de presă și de comportament ciudat în ședințele de plen de la Consiliul Județean și Consiliul Local Oradea. Dacă, la județ, liberalii fac paradă cu numărul mare de consilieri cu care pot bloca anumite proiecte, la Oradea pesediștii sunt cei care bagă bățul prin gard. Doar că PNL se descurcă foarte bine și fără ei în procesul de adoptare a proiectelor municipale.
Joi, 3 noiembrie, împreună cu colegii udemeriști din Opoziția de la municipiu, aleșii social-democrați s-au abținut la proiectul care prevedea încheierea unei convenții de plată între oraș, Termoficare SA și Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz Mediaș. Scopul legământului este achitarea contravalorii gazelor naturale destinate funcționării noii centrale de pe Șoseaua Borșului, „în limita sumelor alocate în acest sens din bugetul local al Municipiului Oradea”.
Primii care au avut de comentat au fost cei de la UDMR. Prin vocea consilierului Kirei Melinda, aceștia au criticat întârzierea cu care acest proiect important a apărut pe site-ul Primăriei, cerând de asemenea explicații cu privire la facilitățile pe care orașul le primește plătind în avans pentru gaz. Managerul Termoficare SA, Stănel Necula, a explicat situația arătând că negocierile cu furnizorul au fost purtate de așa manieră încât, la plata în avans, Oradea să aibă parte și de niște discount-uri.
Liderul grupului PSD din deliberativul municipal, Liviu Sabău Popa, a chestionat reprezentanții Executivului pe tema banilor pe care orașul îi cere, prin hotărârea de la ședința de plen trecută, de la Guvernul României. Este vorba despre cele 30 de milioane de lei din rezerva bugetară a Executivului de la București, bani la care Municipalitatea noastră „atentează”, însă nimic nu garantează reușita demersului. De fapt, se pare că PSD-iștii nu au înțeles de ce e nevoie de banii de la Guvern și, ca bonus, nu înțeleg nici rostul plății în avans către Romgaz.
Potrivit directorului Necula, de când a pornit noua instalațe pe gaz de pe Șoseaua Borșului, Oradea a plătit mereu în avans pentru combustibilul ce urma să fie folosit. Iar decalajul de bani vine și pentru că, deocamdată, compania producătoare de energie termică orădeană nu e în plată în ceea ce privește bonusul de cogenerare (pentru energia electrică pe care o livrează în sistem grație noii centrale). Cu toate explicațiile și în ciuda cauzei justificate (asigurarea furnizării de căldură și apă caldă pentru orădenii racordați la sistemul centralizat), atât consilierii UDMR, cât și cei de la PSD s-au abținut. Proiectul a avut nevoie de doar 14 voturi pentru a fi adoptat, grupul liberal asigurând fără emoții acest back-up.
Conform convenției în chestiune, Oradea va plăti în avans 10.000.000 de lei pentru o anumită cantitate de gaze de la Romgaz. Pe documentul atașat proiectului de hotărâre, pe site-ul Primăriei, nu se vede care este acea cantitate. Cert este că documentul mai prevede că dacă Guvernul va fi de acord cu solicitarea administrației locale privind suma din rezerva bugetară aflată la dispoziția sa, atunci cele 30 de milioane de lei vor fi virate direct către furnizor, ca plată în avans în contul gazelor utilizate pentru furnizarea de energie termică populației din Municipiul Oradea.
mart. 11, 2019 0
aug. 31, 2017 1
aug. 30, 2017 0
aug. 29, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0