Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
oct. 24, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1911 vizualizari
Adept al stilului „Anunțăm proiecte doar atunci când avem ceva concret de zis”, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Pasztor Sandor, și-a prezentat raportul de activitat aferent primelor 3 luni și ceva din mandat. Practic, este vorba despre reluarea principalelor idei referitoare la cele 10 proiecte importante la care administrația UDMR – PSD – ALDE a lucrat de la preluarea Puterii în CJ. Prezentat la sediul provizoriu al filialei bihorene a UDMR, bilanțul se numește „100 de zile, 10 proiecte”, cele mai importante fiind noul proiect strategic al județului (finanțabil cu bani prin Programul Ro-Hu), redemararea lucrărilor la Muzeul Țării Crișurilor, pornirea de curse externe și interne pe/de pe Aeroportul din Oradea, respectiv modernizarea serviciului de transport de persoane.
În rezumatul activității sale de până acum, președintele Pasztor a trecut și proiectul de realizare a bazinelor didactice de înot, rețelele de cicloturism, finalizarea Centrului de pregătire pentru salvatorii montani, respectiv centura ocolitoare a Municipiului Salonta. De asemenea, Liderul CJ a amintit despre conservarea clădirii fostei Policlinici Mari de pe str. Republicii, dezvăluind că nu e exclus ca, în caz că județul câștigă definitiv și irevocabil procesul, în acel imobil să fie adunate mai toate instituțiile subordonate forului județean.
Așa cum e și normal, principalele atuuri ale noului șef de la CJ pe linie de activitate de până acum sunt cele legate de lucrările de la Muzeul Țării Crișurilor și de tocmirea de zboruri interne și externe care să plece de pe aerogara orădeană. În ceea ce privește Muzeul, Pasztor Sandor s-a felicitat pentru deblocarea rapidă a unei situații care dura de 6 ani. Udemeristul spune că lucrările de finalizare a șantierului vor fi terminate în timp util pentru ca, peste câteva luni, instituția de cultură să poată să înceapă să fie vizitată. Asta după mutarea din vechiul sediu, procedură în care va fi implicată o firmă specializată în asemenea acțiuni. Și pentru că în țară nu există decât câteva asemenea firme, lucrurile vor fi ceva mai dificile. Dar Pasztor e încrezător și se arată convins că cei interesați vor putea vizita Muzeul Țării Crișurilor încă din primăvara viitoare. De asemenea, președintele CJ a precizat că proiectul de aproximativ 7 milioane de euro care vizează mobilierul și dotările speciale va fi depus în vederea finanțării prin Programul Operațional Regional. Mai merită reamintit că cei de la județ s-au gândit inclusiv la o amenajare specială a zonei exterioare clădirii fostei Garnizoane, astfel încât acel loc să devină unul frecventabil în permanență de către cei care vor să petreacă timp în aer liber.
În plin scandal mediatic pe tema promovării zborurilor, președintele CJ Bihor a precizat că va fi lansată în curând licitația pentru noul terminal de la Aeroport. O investiție de aproximativ 4 milioane de euro necesară în contextul aglomerării care se anunță din 2017, când vor fi zeci de zboruri săptămânale, cu perspectivă de creștere a numărului acestora. De altfel, în ședința de plen din această lună, aleșii bihorenilor vor avea pe masă și un proiect prin care acestui nou terminal i se vor aloca primii bani. Mai mult decât atât, președintele Pasztor a menționat că la începutul anului viitor, în perioada ianuarie – februarie, CJ și aerogara vor fi în măsură să mai anunțe cel puțin o destinație nouă.
În perspectiva accesării unor fonduri europene transfrontaliere, CJ Bihor se pregătește să finalizeze și chestiunea proiectului strategic. Cel care, în precedenta legislatură a însemnat modernizarea drumului Șuști – Moneasa. Așa cum și bihorstiri.ro a scris, noua conducere a județului a propus ca atragerea de bani externi nerambursabili să fie făcută pentru modernizarea sistemului sanitar orădean și din celelalte municipii/orașe care au spitale. Astfel, cele aproape 12 milioane de euro la care se speră vor fi investite în păstrarea celor două centre Salvamont – Salvaspeo, în creșterea capacității Centrului Oncologic din Oradea prin achiziția unui nou accelerator de particule, în implementarea sistemului de telemedicină și în dotarea cu aparatură necesară a unui Centru de formare continuă a studenților de la Facultatea de Medicină. Proiectul strategic cel nou va trebui supus votului CJ Bihor, așa cum s-a întâmplat și cu proiectul de pe vremea președintelui Cornel Popa. Actualul lider, Pasztor Sandor spune, în ciuda evidentelor divergențe între coaliția UDMR – PSD – ALDe și PNL, că va exista un consens politic în această direcție. Președintele CJ a mai menționat că, pe tema proiectului strategic sanitar, a avut discuții personale atât cu primarul Ilie Bolojan (președinte al PNL), cât și cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0